« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
MA DA?!

Jeti je zapravo potomak polarnog medvjeda?

Bryan Sykes, profesor humane genetike s Oxforda, prikupio je i testirao dlake jetija kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo

To je za nepalske Jetije, a Bigfoot?
To je za nepalske Jetije, a Bigfoot? (Arhiva)
Više o

DNK analiza

,

Jeti

,

polarni medvjed

,

snježni čovjek

DNK analiza bijelih dlaka s Himalaja pokazuje da bi zastrašujući snježni čovjek s nepalskih planina u stvari mogao biti - medvjed, prenose svjetski mediji. Analizom je utvrđena genetska sličnost dlaka jetija s onima izumrlog polarnog medvjeda i znanstvenici vjeruju da bi se u njegovu slučaju moglo raditi o podvrsti mrkog medvjeda.

Bryan Sykes, profesor humane genetike s Oxforda, prikupio je i testirao dlake jetija kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo. Posebno je analizirao dlaku prikupljenu na zapadnim područjima Himalaja. Sykes je utvrdio stopostotno poklapanje s uzorcima čeljusti izumrlog polarnog medvjeda pronađenog u Svalbardu u Norveškoj starog oko 120 tisuća godina kada su se polarni medvjed i mrki medvjed počeli evolucijski odvajati.

Znanstvenik kaže kako je najvjerojatnije objašnjenje da su jetiji hibridi između polarnog i mrkog medvjeda. 'Ovo je uzbudljiv i potpuno neočekivani rezultat koji nas je sve iznenadio. Još ostaje posla s tumačenjem rezultata. Ne vjerujem da to znači da davni polarni medvjedi tumaraju Himalajama'. 'No, možemo spekulirati o mogućem objašnjenju.

Moglo bi se raditi o tome da postoji podvrsta mrkog medvjeda na Himalajama koja je potomak medvjeda, a koji je pak predak polarnog medvjeda. Ili je došlo do miješanja u skorijoj povijesti između mrkog medvjeda i potomaka izumrlog polarnog medvjeda.'

Fotografija otiska stopala 'jetija' koju je 1951. snimio britanski planinar Eric Shipton u podnožju Everesta izazvala je globalnu pomamu.

Legendarni planinar Reinhold Messner koji se prvi popeo na Everest bez kisika proučavao je 'jetije' nakon susreta s tajanstvenim stvorom u Tibetu 1986. Njegovo vlastito istraživanje potvrđuje Sykesovu teoriju.

On je otkrio 300 godina stari tibetanski zapis s crtežom 'kema', što je lokalni naziv za jetija, u kojem je pisalo da je jeti 'vrsta medvjeda koja živi u nepristupačnim planinskim područjima'

18.10.2013. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh