« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Ekskluzivno

Jesu li socijaldemokrati prošlost?

Kako bi vratili nekadašnju poziciju europski socijaldemokrati bi trebali čvršće prihvatiti tržišnu ekonomiju i povezati je sa zaštitom okoliša

(Romina N McGuiness/MWN)
Više o

Angela Merkel

,

Barack Obama

,

Bill Clinton

,

socijaldemokrati

,

Magnus Ryner

,

kršćanski demokrati

U nedjelju su kršćanski demokrati kancelarke Angele Merkel pobijedili na njemačkim izborima, ostavivši Socijaldemokrate daleko iza sebe. Socijaldemokrati su nedavno doživjeli izborne poraze u još nekoliko europskih zemalja, a izgubili su vlast čak i u Švedskoj.

Novi trendovi u europskoj politici bili su povod razgovoru s Magnusom Rynerom, profesorom međunarodnih odnosa na Sveučilištu Oxford Brookes. Ovaj Šveđanin predavao je i na Sveučilištu u Amsterdamu, Europskom sveučilišnom institutu u Firenci i Sveučilištu York u Torontu.

Na pitanje zašto su njemački socijaldemokrati izgubili izbore, Ryner odgovara:

- Prije svega, radničke klase je sve manje. No, Socijaldemokrati ujedno nisu ponudili nikakvu viziju za Europsku uniju i bili su prekritični. Tu je i tzv. Treći način, koncept proslavljen u devedesetima kojeg su osmislili vođe poput Billa Clintona, Tonyja Blaira, Wim Koka u Nizozemskoj i Gorana Perssona u Švedskoj. Taj koncept se zapravo zasnivao na rušenju tradicionalnih socijaldemokratskih ideja.

Profesor Marcus Ryner smatra da se sada nalazimo u paradoksalnoj situaciji u kojoj konzervativci poput Bena Bernankea nacionaliziraju banke, što bi po nekoj logici trebalo povećati popularnost socijaldemokrata. No, upravo zbog Trećeg načina socijaldemokrati su izgubili svoj identitet.

Ryner kaže da za poraz socijaldemokrata nisu krive ni loše predizborne kampanje. Upravo suprotno, oni imaju dobru prezentaciju. Njihov je problem isključivo njihova politika - trude se spojiti poruke koje su nespojive.

Ugledni profesor smatra da je bila pogreška povezivati njihov uspjeh s američkim predsjednikom Obamom. Barack Obama je postao predsjednik u vrlo specifičnoj situaciji u SAD-u koja ima vrlo malo sličnosti s Europom. Obama zapravo nije socijaldemokrat.

Na kraju se postavlja pitanje kakva je budućnost socijaldemokracije.

- Socijaldemokrati bi trebali stvoriti neku vrstu saveza koji bi prihvatio tržišnu ekonomiju i kombinirao je s porukama koje se odnose na zaštitu okoliša. Sustav slobodne trgovine i sam je u problemima. Socijaldemokrati još uvijek mogu povratiti svoj nekadašnji položaj ako se predstave kao čvršći menadžeri tržišne ekonomije - zaključuje dr. Magnus Ryner.

Piše: Elisabeth Braw/MWN
29.09.2009. 10:12:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh