« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Kreativniji i pametniji

Jesu li ljevaci uspješniji?

Dugačak popis ljevorukih matematičara, glumaca i pisaca, od Einsteina i Goethea do Angeline Jolie, upućuje na posebne sposobnosti ljevorukih osoba.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Aktualna istraživanja pokazuju da ljevaci mogu informacije preraditi brže i u većim količinama od dešnjaka jer korištenje lijeve ruke aktivira desnu stranu mozga koja je zadužena za kreativnost i emocije. Stoga ne iznenađuje podatak da se većina umjetnika, znanstvenika i ostalih slavnih osoba našeg doba u svom radu služi(la) upravo lijevom rukom.

Barack Obama, Bill Gates, Paul McCartney, Angelina Jolie, Tom Cruise, Jimi Hendrix, Marylin Monroe, Beethoven, Picasso, Newton i  Einstein predstavljaju samo uski izbor imena koja se nalaze na dugačkom popisu svjetski popularnih, ljevorukih osoba. Ukupan broj ljevaka u svijetu danas se kreće između 10 i 15%.

Još 70-tih godina prošlog stoljeća, korištenje lijeve ruke u pisanju smatralo se štetnim te su djeca u školama prisiljavana na promjenu navike. Iako se ta praksa više ne provodi, ljevacima je i danas često puta otežan svakodnevni rad s osnovnim životnim pomagalima koja su uglavnom prilagođena isključivo dešnjacima.

Stručnjaci upozoravaju da prisilna zamjena lijeve ruke desnom u mozgu stvara zbunjenost te takav pokušaj često označuju kao "silovanje mozga", a ujedno smatraju da se potpuna i trajna promjena nikada i ne može postići.  

Kako bi se upozorilo na potrebu razvijanja proizvoda za ljevake, 13. kolovoz proglašen je danom ljevaka, a s vremenom se otvara sve više prodavaonica na internetu koje nude proizvode specijalizirane za uporabu lijevom rukom poput škara, ručnih satova, sportskih rekvizita i slično.


18.08.2009. 11:15:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh