« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
KONCERTI

Jesu li Kinezi cenzurirali Boba Dylana?

Na svojim prvim koncertima u Kini Dylan nije odsvirao "Blowin' in the Wind" i "The Times They Are A-Changin"

Bob Dylan
Bob Dylan (Metro)
Više o

Bob Dylan

,

Kina cenzura

Iako na svojim prvim koncertima u Kini nije odsvirao svoje dvije najpoznatije protestne himne "Blowin' in the Wind" i "The Times They Are A-Changin", Bob Dylan odbacuje kritike da je na nedavnim koncertima u Kini podlegao cenzuri, prenosi Hina.

"Što se tiče cenzure, kineska je vlada zatražila popis pjesama koje ću svirati. Kako na taj zahtjev ne postoji logičan odgovor, poslali smo im popis pjesama s koncerata u protekla tri mjeseca. Ako i postoje neke pjesme, strofe ili stihovi koji su cenzurirani, nitko mi nije ništa rekao o tome i mi smo svirali sve pjesme koje smo i namjeravali", napisao je Dylan na svojoj web stranici, osvrćući se na "takozvane kontroverze" svojih kineskih koncerata.

Dylan je također opovrgnuo tvrdnje da su koncertima prisustvovali većinom stranci koji žive u Kini i da je bilo puno praznih mjesta. "To nije istina. Ako itko želi provjeriti kod bilo koga tko je bio na koncertu, vidjet će da su većinu publike činili mladi Kinezi, a da je bilo vrlo malo stranaca. Oni su uglavnom bili na koncertima u Hong Kongu, a ne u Pekingu", napisao je Dylan.

Žiri sastavljen od poznatih glazbenika i pisaca Dylanovom najboljom pjesmom proglasio je "Like a Rolling Stone" iz 1965. godine. Ta odluka časopisa prikladna imena Rolling Stone objavljena je uoči Dylanova 70. rođendana 24. svibnja. Kolege rokeri komentirali su popis 70 najboljih Dylanovih pjesama. "Svaki tekstopisac poslije njega nosi njegovu prtljagu", napisao je Bono iz U2. "Ovaj bijedni irski bard s ponosom bi nosio njegove kovčege. U svakome trenutku".

Također je ustvrdio je za pekinški koncert prodano 12 od 13 tisuća ulaznica, a da je ostatak podijeljen sirotištima.

Dylan piše da su ga kineski mediji predstavili kao ikonu šezdesetih i posvuda objavili njegove fotografije s Joan Baez, Che Guevarom, Jackom Kerouacom i Allenom Ginsbergom, a da publika koja je bila na koncertima možda uopće nije znala za njih. "Kako bilo, odlično su reagirali na pjesme s mojih posljednjih četiri, pet albuma. Pitajte bilo koga tko je bio ondje. Bili su mladi i imao sam osjećaj da ionako ne bi znali moje rane pjesme", kaže Dylan.

Osvrnuo se i na događaj iz travnja prošle godine kada su mu kineske vlasti navodno zabranile koncerte u Kini. "Nikada nismo imali zabranu nastupanja u Kini. Sve je izmislio kineski promotor. Pretpostavljam da je momak tiskao ulaznice i dao određena obećanja, a da nisu postignuti bilo kakvi dogovori. Mi nismo imali namjeru tada svirati u Kini i kada se to nije dogodilo, najvjerojatnije je promotor pokušao sačuvati obraz tvrdeći da kinesko ministarstvo nije dopustilo moje koncerte", napisao je Dylan.

Napominje kako svi već znaju da postoji "mali milijun" knjiga o njemu koje su već objavljene ili tek trebaju izaći. "Stoga ohrabrujem bilo koga tko me ikada sreo, čuo ili tek vidio, da krene u akciju i 'nadrlja' svoju vlastitu. Nikada ne znaš, možda netko od njih u sebi nosi 'veliku' knjigu", odgovorio je Dylan brojnim kritičarima koji su ga optužili za prodaju, izdaju ideala i pristajanje na cenzuru.

13.05.2011. 19:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh