« Žene
objavljeno prije 10 godina
JA I SAMO JA

Jeste li sebični?

Znate što želite i kako to ostvariti. No gdje se tu uklapa on i kako sve to složiti da oba partnera budu zadovoljna

Koliko ste spremni pružiti partneru?
Koliko ste spremni pružiti partneru? (Shutterstock)
Više o

muškarci i žene

,

partneri

,

ljubavna veza

,

sebičnost

Stalno se savjetuje kako bi žene trebale biti odlučnije u vezama, te da u najzdravijim m/ž odnosima, vi i vaš partner jednako pridonosite, bilo to u kućanstvu ili pod plahtama. No takvo stanje uma može potaknuti računicu "jedanput ti, jedanput ja", što generalno stvara frustracije. To je igra u kojoj nitko ne pobjeđuje, tvrdi psihologinja Jane Greer, autorica knjige "What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship".

"To je samo dokaz sebičnosti, izražen s obje strane. Ništa neće brže potopiti vašu romansu", smatra ona. "Ova dinamika postaje sve više intenzivna jer naša kultura podržava instant zadovoljenje, umjesto ulaganja i rada na slaganju dvoje partnera. Svi su postali emocionalno pohlepni."

No što ako je vaša sebičnost ispravna - on želi brak, a vi još niste spremni, on preferira vrstu seksa koja vama ne odgovara. Kako će svatko zadovoljiti potrebe bez da se druga strana ne osjeća prevareno? "To nije uvijek lako, no sve ovisi što partneri žele. Žele li održati vezu ili žele da im veza izgleda kao poligon za taštinu? Ponekad je kompromis rješenje, ponekad razgovor, a ponekad i popuštanje. Dvoje razumnih ljudi moći će pronaći balans. Ali ako ni tako ne ide, ne treba se mučiti i vezu je najbolje prekinuti."

Što ako samo jedan partner popušta i ima volju udovoljiti? "U većini veza postoji osoba koja je malo dominantnija od druge. Obično je to muškarac i mnogim ženama paše takva sigurnost. Međutim ako se takva blaga dominacija pretvori u osornost, to je znak da nešto treba mijenjati. Veze u kojima samo jedna osoba daje ne opstaju.

" No ako sebičnost uništava vezu, je li cilj za partnera koji popušta biti više sebičan, ili onoj koji je sebičan treba smanjiti svoje zahtjeve? "Cilj je razviti vlastiti osjećaj da imate pravo na vlastite potrebe, bez da osjećate savjest. To će automatski ukloniti sebičnost partnera", smatra Greer.

10.06.2014. 21:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh