« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana
DORUČAK

Jeste li preskočili doručak? Nije to bilo pametno...

Ako ne doručkujemo, propuštamo unos velikog dijela važnih vitamina i minerala, i to već u prvom dijelu dana

Ne preskačite doručak!
Ne preskačite doručak! (Arhiva)
Više o

doručak

,

preskakanje doručka

Doručak je, kao što jako dobro znamo, najvažniji obrok u danu, još uvijek postoje mnogi ljudi koji ga preskaču. Kako navodi nutricionistica Jess Hillard, to je jedna od najvećih pogrešaka, naročito ako nastojimo smršavjeti.

''Doručak se s pravom smatra najvažnijim obrokom u danu, a njegovom konzumacijom zapravo prekidamo post koji se dogodio preko noći. Prekid posta omogućuje tijelu da se ponovno probudi i dobije gorivo za nadolazeći dan. Omogućava nam da se osjećamo energično i da obavljamo sve aktivnosti koje nas čekaju tog dana'', objašnjava nutricionistica.

Naglašava da doručak predstavlja čak 25 posto dnevnog unosa hranjivih tvari. "Ako ne doručkujemo, propuštamo unos velikog dijela važnih vitamina i minerala, i to već u prvom dijelu dana."

Posebno za žene, preskakanje doručka može otežati mršavljenje. Kako savjetuje Hillard, doručak je uglavnom najbolje jesti unutar sat vremena od buđenja jer to sprječava nagli porast šećera u krvi kasnije tijekom dana.

''Naime, taj porast šećera u krvi može dovesti do nepotrebnog stresa za tijelo i do loših prehrambenih izbora'', upozorava.

Jedenje doručka ima još prednosti, uključujući bolje raspoloženje i produktivnost, više energije, brže sagorijevanje kalorija i skidanje kilograma, ali i bolje cjelokupno zdravlje. Istraživanja su pokazala da preskakanje doručka može imati negativan učinak na ženske hormone.

Sve u svemu, doručkujte, dobro je za vas!

22.05.2023. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.05.2023. 11:43
    nikada nisam preskočio doruicak uvijek nesto lagano zdravo jutros banana corn flakes grcki jogurt
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh