« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Jeste li pred slomom živaca?

Ponekad znamo reći da ćemo doživjeti slom živaca zbog pritiska kojeg osjećamo na poslu ili kod kuće - što je zapravo slom živaca i kako ga prepoznati

Jeste li pukli?
Jeste li pukli? (Dreamstime)
Više o

stres

,

pritisak

,

slom živaca

Slom živaca jedna je od češćih fraza koje koristimo ne misleći pritom na stvarni problem sa živcima, a obično je u kontekstu stresa i pritiska koji osjećamo kod kuće ili na poslu. No, znate li što je u stvarnosti slom živaca i kako prepoznati njegove simptome?

Slom živaca klinički je izraz koji opisuje mentalno stanje, odnosno bolest, potvrdio je psihijatar i profesor Erin Engle na sveučilištu u Columbiji. Iako zvuči ozbiljno, slom živaca je zapravo stanje izazvano prevelikim stresom, piše The Huffingon Post.

Okidač može biti prekid ljubavne veze, financijski problem ili gubitak voljene osobe. Važno je prepoznati znakove koji ukazuju na mogući slom živaca.

Simptomi depresije ili anksioznosti, manjak samopouzdanja prvi su znak koji nas može dovesti u opasno stanje.

Ukoliko odjednom spavamo puno ili vrlo malo zbog čega smo pretjerano umorni također može biti pokazatelj lošeg puta na kojem smo se našli.

Jedan od važnih znakova koje ne treba ignorirati je i promjena apetita ali i fizička bol, proljev ili zatvor.

Um koji se teško koncentrira također ukazuje da smo pod prevelikim stresom i to se nikako ne bi trebalo ignorirati.

Otežano disanje i pritisak u prsima su također veliki znakovi stresa na koji nam tijelo ukazuje.

Liječnici savjetuju da se protiv stresa treba boriti tjelovježbom, zabavnim hobijem, šetnjom, čitanjem knjige, druženjem s prijateljima, a ako baš ništa od toga ne pomaže ne smijete se toga sramiti. Potražite stručnu pomoć i spriječite slom živaca ili nešto još puno gore od toga.

17.03.2017. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh