« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NEGATIVNE OSOBE

Jeste li pod utjecajem emocionalnog vampira?

Emocionalni vampirizam nije specifičan za neki spol, podjednako to mogu biti muškarci i žene kojima je jedini cilj u životu da se vi osjećate loše

Fotografija vijesti
Više o

žene

,

muškarci

,

emocije

,

narcisoidnost

,

egoizam

,

osjećaji

,

emocionalni vampiri

Vampiri su stvarni i nalaze se među nama, doduše nisu mitska bića koja pod okriljem noći izlaze iz ljesova kako bi vrebali nevine i nejake djevojke, nego su od krvi i mesa, te se umjesto krvi hrane ljudskim emocijama. Oni su emocionalni vampiri, a krase ih nepopularne ljudske osobine poput narcisoidnosti, paranoičnosti te kritičnosti.

Emocionalni vampirizam nije specifičan za neki spol, podjednako to mogu biti muškarci i žene kojima je jedini cilj u životu da se vi osjećate loše. Donosimo vam kako ih prepoznati i kako se s njima nositi prije nego li vas u potpunosti emocionalno ne iscrpe, piše glo.

Tko su vampiri

"Vampir iz mitologije pije vašu krv kako bi ostao besmrtan, no emocionalni vampir se vama hrani mentalno, emocionalno i financijski", kaže dr. Patrick Wanis, stručnjak za ljudsko ponašanje.

Dr. Wanis tvrdi da obje, mitološki i emocionalni vampir, imaju isti cilj, a to je da prosperiraju na račun drugih bez obzira na štetne posljedice. Emocionalne vampire možete prepoznati po tome jer vole kritizirati, narcisoidni su, izigravaju žrtve, vole imati sve pod kontrolom, te su histerični i paranoični.

Kako prepoznati vampira

Postoje dvije vrste emocionalnih vampira, simbiotski u kojem se dvije osobe međusobno iskorištavaju, te parazitski u kojemu se jedna osoba hrani drugom. "Emocionalnog vampira možemo izjednačiti s parazitom. Kada smo u njegovom društvu osjećamo se pospano i iscrpljeno" kaže dr. Wanis.

Zašto baš ja?

Emocionalni vampiri ciljano biraju svoje žrtve, pa ako inače imate problema sa samopoštovanjem za njih ćete biti vrlo laka meta. "Emocionalni vampiri dramatiziraju i narcisoidni su, a te ih osobine čine vrlo zanimljivima drugim ljudima. Ne stignete se ni okrenuti, a već ste u njihovoj mreži", kaže dr. Wanis.

Kako se nositi s vampirom?

Ponekad je nemoguće izaći iz stiska emocionalnog vampira iako znamo da smo pod njihovim utjecajem. Ako je vaš član obitelji emocionalni vampir jednostavno ste primorani koegzistirati s njime u istoj okolini. No, dr. Wanis nudi rješenje, odnosno taktike kako se nositi s takvim osobama.

  • Distancirajte se - Ako morate voditi razgovor s takvom osobom, bez obzira koliko ona postaje histerična i nervozna ponavljajte u sebi da vi niste odgovorni za njihovo ponašanje
  • Ostanite smireni - "Ako se osjećate nervoznim na isti način i reagirate", kaže dr. Wanis. Duboko dišite, te dok brojite do 10 podsjetite se da je vampirov cilj vaša nervozna reakcija, a smirenošću oduzimate njegovu snagu.
  • Pretvarajte se - Emocionalni vampiri imaju ograničene mogućnosti u pokazivanju emocija, baš poput malog djeteta, stoga ako si zamislite da imate posla s 5-godišnjakom lakše ćete podnijeti njegovo ponašanje.
  • Uzvratite - U nekom trenutku jednostavno ćete puknuti i morati ozbiljno porazgovarati s emocionalnom vampiru, kako predlaže dr. Wanis, treba im dati ultimatum, primjerice: "Ako želiš da ostanemo u vezi moraš promijeniti način na koji mi se obraćaš".
  • Nemojte biti žrtva -  Mi svojim stavom pokazujemo ljudima kako da se odnose prema nama, stoga ako se dobro osjećamo u vlastitoj koži i zadovoljni smo samim sobom teško ćemo postati žrtvom emocionalnog vampira.

Možda ste baš vi vampir

Ako je vaša primarna uloga u vezi da ste žrtva, te da pretjerano dramatizirate i kritizirate vašeg partnera onda pokazujete karakteristike emocionalnog vampira. No, ako ste se možda prepoznali u ovim karakteristikama ne morate paničariti jer sada kada znate da ste vampir možete promijeniti sve vaše mane. Dovoljno je samo malo volje i želje kako bi se ljudi počeli cijeniti, a ne omalovažavati. 

28.10.2011. 17:24:48
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kata
    29.10.2011. 21:28
    "Ako je vaša primarna uloga u vezi da ste žrtva, te da pretjerano dramatizirate i kritizirate vašeg partnera onda pokazujete karakteristike emocionalnog vampira."
    Ajme glupog teksta!
    Ako sam ja žrtva supruga alkoholičara zbog čega dramatiziram i kritiziram, onda sam 100% emocionalni vampir. Aha, baš!
  2. avatar
    Velimir
    30.10.2011. 00:01
    Kato,
    žrtva uvijek mora crpiti energiju, muž alkoholičar je samo izgovor. Ako ne crpi energiju, žrtva mora umrijeti: ako osoba nije identificirana s ulogom žrtve preživjet će, no ako se identificirala, tada mora umrijeti skupa sa žrtvom.

    evolucijasvijesti.blogspot.com
  3. avatar
    Daki
    01.11.2011. 12:38
    Kato, ako si žrtva muža alkoholičara, što radiš još uvijek u takvom braku? Ostati u takvoj obitelji nema opravdanja. Nikakvog. Niti onaj stari "izgovor" ZBOG DJECE. Skupit djecu i što dalje.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh