« Život
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
FORA!

Jeste li najmlađe dijete u obitelji? Blago vama!

Vas roditelji najviše vole. Bez obzira na to koje ste dijete po redu... ili možda ipak nije tako?

E sad, koga se voli najviše?
E sad, koga se voli najviše? (Pixabay)
Više o

djeca

,

ljubav

,

roditelji

,

omiljeno dijete

,

najstarije dijete

,

najmlađe dijete

,

srednje dijete

Ovo je pitanje o kojemu su se sva braća i sestre barem jednom posvađali: imaju li roditelji omiljeno dijete?

Postoji i takozvani sindrom srednjeg djeteta. Rijedak je, ali dovodi osobe do osjećaja zanemarenosti u odnosu na stariju i mlađu braću. Srednja djeca rijetko bi kada tvrdila da se osjećaju kao najdraži.

I čini se da bi donekle bili u pravu. Naime, istraživanje je dokazalo da je roditeljima obično draže njihovo najmlađe dijete.

Jedna studija ispitala je 1 185 roditelja, a u drugoj tražilo se mišljenje 1 111 djedova i baka koji imaju barem jednog unuka ili unuku.

Otprilike jedna četvrtina roditelja priznala je da imaju svojeg ljubimca među djecom, a oko 42% djedova i baka tvrdi da imaju najdražeg unuka.

Više od polovica roditelja koji imaju omiljeno dijete, tvrde da je to ono najmlađe, dok njih 61% svoju stariju djecu smatra „zahtjevnijima".

26% roditelja reklo je da su im najdraža njihova najstarija djeca.

U skupini roditelja koju su se izjasnili da imaju najdraže dijete, 41% njih potvrdilo je da im je ono najdraže jer ih podsjeća na njih same, više od polovice njih navodi da je to zato jer ih najviše nasmijava.

Ipak, većina roditelja i djedova i baka vjeruje da nije u redu djeci pokazivati da je jedno od njih najdraže jer bi to narušilo njihov odnos s djecom, ali i odnos među samom djecom.

Većina roditelja priznaje da svako dijete vole na svoj način, jer je svako od njih drugačija osoba koja u njihovu obitelj unosi nešto posebno i vrijedno. A to je zapravo najvažnije.

Piše: Andrea Holi
16.03.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh