Jesenski plodovi za vitku liniju
Priroda je i u jesen osigurala namirnice koje će nam pomoći da se izborimo s viškom kilograma na jednostavan i prirodan način
Jesen svojim obiljem plodova jednostavno mami za stol, no pritom bi mogla stradati i linija koju ste taman tijekom ljeta istesali na prihvatljivu težinu. Stoga odaberite one plodove prirode koji će vam omogućiti da je i zadržite, a neki će se i dodatno stanjiti.
Prokulice su zapravo zimski čuvari zdravlja zbog svog obilja minerala i vitamina. Kako uz to imaju minimalan broj kalorija, tek 43 na 100 grama, spadaju u dijetetske namirnice koje se naveliko preporučuju.
Prokulice su bogate folnom kiselinom, kalcijem i magnezijem, a uz to imaju i vitamine A, B i C kompleksa. Uz to su bogati raznim zaštitnim faktorima koji djeluju antikancerogeno i antiupalno. Sačuvat ćete svo to bogatstvo nutrijenata ako ih kuhate kraće od 6 minuta.
Sezona je kestena, orašastih plodova koji, za razliku od ostalih iz te grupe, imaju niži sadržaj masti, visok udjel škroba i jedini imaju vitamin C. Kesten je upravo zbog škroba plod koji će vas dugo držati sitim, uz uravnoteženu razinu šećera u krvi, stoga, navalite bez oklijevanja.
Bundeva, kraljica jeseni ima tek 28 kalorija na 100 grama, a uz bogatstvo ugljikohidrata ima i beta karotena te vitamina B, C i E kompleksa. Najbolje je to što se ubrana bundeva može čuvati i do godinu dana, a da ne izgubi ništa od svojih hranjivih vrijednosti. Najbolje ih je jednostavno skuhati ili ispeći u pećnici, zavisno od vrste.
Od voća je najbolje spomenuti mandarine i šipak. Mandarina obiluje cinkom, kalijem, kalcijem, magnezijem i vitaminima B i C, a kako vlaži kožu i čini je blistavom, idealna je namirnica za konzumaciju tijekom cijelog dana. Bogatstvo vitamina C potiče proizvodnju L-karnitina, ubrzivača metabolizma koji spaljuje masti.
Šipak je prepun snažnih antioksidansa, a uz njih ima i puno vlakana, folne kiseline i vitamina. Šipak je odličan saveznik u mršavljenju jer smanjuje mogućnost zadržavanja masnoća u tijelu.
Novi komentar