« Život
objavljeno prije 3 sata i 26 minuta
EH...

Jesenski blues: utjecaj na ljudski život

Jesenski blues... prije par dana vam to ne bi palo na pamet, no s drastičnim padom temperatura i kišurinom, vjerojatno već nekoga dere...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

jesen

,

jesenski blues

Jesensko razdoblje donosi promjene koje ne utječu samo na prirodu, već i na emocionalno i mentalno stanje mnogih ljudi. Pojam "jesenski blues" opisuje osjećaj tuge, melankolije i smanjenje energije koji se često javlja s dolaskom hladnijih dana i kraćim trajanjem dnevne svjetlosti. Ovaj fenomen nije samo subjektivni dojam, već može biti povezan s fiziološkim promjenama u tijelu.

Jedan od glavnih čimbenika jesenskog bluesa je smanjenje izlaganja sunčevoj svjetlosti. Sunčeva svjetlost ima važnu ulogu u regulaciji proizvodnje hormona poput serotonina, koji je ključan za osjećaj sreće i zadovoljstva. Kada dani postanu kraći, razina serotonina prirodno opada, što može dovesti do osjećaja umora, lošeg raspoloženja i smanjene motivacije. Također, smanjenje svjetlosti utječe na razinu melatonina, hormona koji regulira ciklus spavanja i budnosti. Povećana proizvodnja melatonina može uzrokovati osjećaj pospanosti i apatije, što dodatno pridonosi pojavi jesenskog bluesa.

Ovaj osjećaj može se očitovati kroz simptome poput tjeskobe, poteškoća s koncentracijom, povećane potrebe za snom te gubitka interesa za aktivnosti koje su inače bile izvor užitka. Iako se može činiti prolaznim, jesenski blues može ozbiljno utjecati na kvalitetu života, osobito kod osoba koje su već sklone depresiji ili anksioznosti.

Postoji nekoliko načina kako se nositi s ovim stanjem. Važno je pokušati održavati redovitu tjelesnu aktivnost jer vježbanje pomaže u oslobađanju endorfina, prirodnog hormona sreće. Također, boravak na otvorenom, čak i za vrijeme oblačnih dana, može poboljšati raspoloženje. Pravilna prehrana, bogata voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama, može pomoći u održavanju stabilnog raspoloženja. U nekim slučajevima, terapija svjetlom može biti korisna, a razgovor s terapeutom može olakšati suočavanje s ovim razdobljem.

Iako je jesenski blues uobičajen, važno je prepoznati ga i poduzeti korake kako bi se ublažio njegov utjecaj na svakodnevni život. Promjene koje dolaze s jeseni ne moraju biti prepreka, već prilika za usporavanje, promišljanje i brigu o vlastitom mentalnom zdravlju.

15.09.2024. 11:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh