« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SUTRAŠNJI RAT

Jemen započeo veliku protuterorističku ofenzivu

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je 63 milijuna dolara pomoći za jemensku borbu protiv terorizma tijekom 2010. godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Jemen

,

protuteroristička akcija

Jemen, najsiromašnija arapska država, u utorak je u tri svoje pokrajine počela veliku ofenzivu protiv teroristista.

"Kampanja se nastavlja u glavnome gradu Sani i pokrajinama Šabua i Marib" te u južnoj pokrajini Abjanu, rekao je agenciji Reuters dužnosnik sigurnosti pod uvjetom da ostane neimenovan. Dodao je da su u vojnoj ofenzivi angažirane tisuće vojnika.

Američko veleposlanstvo u Sani od utorka ponovo radi, poslije dvodnevne stanke nakon akcije u kojoj su ubijena dvojica boraca Al-Kaide jer su na njega planirala teroristički napad.

Od utorka rade i veleposlanstva Velike Britanije i Francuske.

Jemen, najsiromašnija arapska zemlja izbila je u prvi plan američkog rata protiv islamskog terorizma otkako je jemensko krilo Al-Kaide preuzelo odgovornost za pokušaj eksplozije u američkom zrakoplovu na Božić, što ga je trebao izvesti mladi Nigerijac.

Smještena na strateški važnom položaju Arapskog poluotoka, država Jemen mora se nositi s prijetnjom Al-Kaide, ali i s pobunom svojih šijita na jugu koji ratuju protiv središnje vlasti u Sani što ju čini posebno nestabilnom.

Stotine su ubijene, a deseci tisuća ljudi raseljeni u tom sukobu u koji se umiješala Saudijska Arabija u studenome kada su pobunjenici prešli granicu i ušli na njezin teritorij.

Zapad i Saudijska Arabija strahuju da bi Al-Kaida mogla iskoristiti nestabilnost Jemena za širenje svojih operacija u Saudijsko kraljevstvo, a koje je važno jer je najveći svjetski izvoznik nafte. Upravo su građanski rat i odustnost vladavine zakon učinili Jemen alternativnim utočištem Al-Kaide koja je uvelike protjerana iz Afganistana i pod vojnim je pritiskom da napusti Pakistan.

Američka državna tajnica Hillary Clinton poručila je da su borbe u Jemenu prijetnja regionalnoj i globalnost stabilnosti.

Sam Jemen, kojemu su zalihe nafte na izmaku, trpi nestašice vode i brz rast stanovništva, a već je ranije morao pojačati sigurnost u svojem priobalju kako bi spriječio ulazak stranih islamskih boraca iz Soamlije.

Dužnosnici navode da Washington u tišini Jemenu isporučuje vojnu opremu i pomaže obavještajnim podacima te uvježbavanjem vojske kako bi pomogao protjerati članove Al-Kaide.

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je 63 milijuna dolara pomoći za Jemen u 2010., dok je u 2009., SAD pomogao s 40 milijuna dolara te s dodatnih 67 milijuna dolara financirao borbu protiv terorizma i strožu kontrolu granica.

Koliku važnost Washington pridaje Jemenu u ratu protiv terorizma najbolje oslikava ocjena američkog senatora Joea Liebermana koji je u kolovozu posjetio zemlju i rekao: "Irak je jučerašnji rat. Afganistan je današnji rat, a (...) Jemen će biti sutrašnji rat".

Al-Kaida je 2000. napala američki vojni brod USS Cole u jemenskoj luci Adenu i ubila 17 američkih vojnika, a jemenski borci bili su među najbrojnijim u Al-Kaidinu logoru za obuku u Afganistanu prije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. (hina/metro-portal)

05.01.2010. 21:36:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh