« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
UZ POMOĆ SAD-A

Jemen neće tolerirati nikakve terorističke aktivnosti

Predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da ogranak Al-Kaide u Jemenu stoji iza neuspjelog pokušaja aktiviranja eksploziva u američkom zrakoplovu na Božić

(Arhiva)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Gordon Brown

,

terorizam

,

Jemen

,

Al-Kaida

Dužnosnici jemenske sigurnosne službe izjavili su u subotu da su više stotina dodatnih vojnika poslali u dvije istočne planinske pokrajine, glavna uporišta Al-Kaide u zemlji, javljaju svjetske agencije.

Dužnosnici su rekli da je u petak poslano pojačanje u pokrajine Marib i Džuf, gdje je navodno Al-Kaida najviše prisutna, nad kojima središnja vlada ima slabu kontrolu, javlja agencija Associated Press. Jemenski dužnosnici koji su u subotu dali izjavu, nisu htjeli otkriti identitet, budući da nisu ovlašteni za nastup u medijima. Sjedinjene Države su povećale sigurnosnu pomoć Jemenu, pokušavajući suzbiti širenje Al-Kaide u toj siromašnoj arapskoj državi.

Predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da ogranak Al-Kaide u Jemenu stoji iza neuspjelog pokušaja aktiviranja eksploziva u američkom zrakoplovu na Božić.

Jemenska vlada objavila je u subotu da neće trpjeti nikakve "terorističke" aktivnosti na svom teritoriju, nakon izjave somalijskih pobunjenika da su spremni poslati pojačanje Al-Kaidi u Jemenu, javlja agencija Reuters. Jemenski ministar vanjskih poslova Abubakr al-Kirbi rekao je za domaću novinsku agenciju da je iznenađen izjavom te somalijske skupine.

"Umjesto da prijete izvozom terorizma u druge zemlje, bolje da pomognu jačanju sigurnosti i stabilnosti u njihovoj ratom razdiranoj domovini", rekao je Kirbi za Saba News. Somalijska islamistička pobunjenička skupina Al-Šabab priopćila je u petak da je spremna poslati svoje borce u pomoć Al-Kaidi u Jemenu ako SAD bude izvodio udare.

"Jemen neće trpjeti nikakve terorističke elemente na svom teritoriju i spremno će uzvratiti svakome tko bude htio ugroziti njegovu sigurnosti i stabilnost", kazao je Kirbi. Jemen se pohvalno izrazio o prijedlogu britanskog premijera Gordona Browna da se koncem siječnja u Londonu održi međunarodna konferencija na visokoj razini o ekstremizmu u toj siromašnoj zemlji u Perzijskom zaljevu, prenosi agencija dpa.

Konferencija je "pravi način da se omogući međunarodna potpora za razvoj, smanjenje siromaštva i borbu protiv terorizma u Jemenu", objavila je službena jemenska agencija SABA. Jemenska konferencija na koju poziva Brown trebala bi se održati 28. siječnja, istog dana kada je sazvana međunarodna konferencija o Afganistanu, čiji će domaćin biti Velika Britanija. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 17:33:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh