« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
UDARAC 'SOTONI'

Islamski radikali iz Al-Šababa sretni zbog napada na danskog karikaturistu

Somalijca naoružana sjekirom danska policija je uhitila u petak navečer nakon što je ušao u kuću Kurta Westergaarda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

muhamed

,

Danska

,

sotona

,

Somalija

,

karikatura

,

Al Šabab

,

Kurt Westergaard

Somalijski radikalni islamistički pobunjenici iz organizacije Al-Šabab u subotu su na tiskovnoj konferenciji u Mogadišuu izrazili zadovoljstvo što je dan ranije u Danskoj mladi Somalijac pokušao ubiti jednog od autora karikatura proroka Muhameda.

"Izražavamo zadovoljstvo zbog izgreda u kojemu je somalijski muslimanski mladić napao sotonu koji je uvrijedio proroka Muhameda", rekao je glasnogovornik pobunjenika šeik Ali Muhamud Radž.

"Neki će možda reći da je mladić bio povezan s Al-Šababom ili s drugim islamskim organizacijama. No kažem vam da se taj izgred ne može povezati samo sa Šababom ili s bilo kojom drugom islamskom organizacijom. Dužnost je svakog muslimana da brani svoju vjeru i proroka", dodao je. "Pozivamo sve muslimane diljem svijeta da udare na ljude kao što je ovaj sotonski Danac ili na druge poput Salmana Rushdieja, koji su uvrijedili našu religiju i našeg proroka Muhameda", kazao je.

Somalijca (28), naoružana sjekirom, danska policija je uhitila u petak navečer nedugo pošto je ušao u kuću Kurta Westergaarda, danskog autora jedne od kontroverznih karikatura Muhameda, htijući ga ubiti, po policijskim izvorima. Napadača koji živi u Danskoj i čiji identitet nije objavljen, danski sud optužio je u subotu za pokušaj ubojstva danskog karikaturista i policajca. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 16:43:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh