« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana
COOL

Jednostavn recept za sreću i zdravlje

Možda bilo vrijeme da se modernim zdravstvenim zapovijedima koje se usredotočuju na pretilost, pušenje, prehrambene navike i vježbanje - ali i sretan i veseo

Bez obzira na godine...
Bez obzira na godine... (Arhiva)
Više o

sreća

,

zdravlje

Sreća je jedna od onih riječi koje uvijek koristimo na pogrešan način - jer njima loših stvari nema mjesta. Da pojasnimo - uvijek govorimo kako nemamo sreće, tražimo sreću i slično, a zapravo bi je trebali tražiti samo u sebi.

No, bez obzira na sve, dobili smo jasne i uvjerljive dokaze da su sretniji ljudi boljega zdravlja i da dulje žive. Zaključak proizlazi iz čak 160 studija o povezanosti pozitivnog gledanja na stvari i zdravlja. 

Dokazi koji povezuju vedre nazore i uživanje u životu s boljim zdravljem i duljim životom su jači čak i od onih koji povezuju pretilost sa smanjenjem duljine života, prema ispitivanju objavljenom u časopisu "Applied Psychology: Health and Well-Being".

"Bio sam skoro šokiran a svakako iznenađen kada sam vidio dosljednost podataka", rekao je Ed Diener, umirovljeni profesor psihologije Sveučilišta Illinois, koji je vodio istraživanje. Diener je rekao da je malo studija koje je pregledao utvrdilo suprotno dok "golema većina podržava zaključak da je sreća povezana sa zdravljem i dugovječnošću".

Budi sretan i izbjegavaj kroničnu ljutnju i depresiju.

Istraživanje se odnosilo na osam različitih vrsta dugoročnih studija i pokusa kako s ljudima tako i sa životinjama. Primjerice, 5.000 studenata koje se proučavalo više od 40 godina pokazalo je da su najpesimističniji studenti bili skloni umirati mlađi.

U laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno je kako pozitivna raspoloženja smanjuju hormone povezane sa stresom, povećavaju imunitet i pomažu pri oporavku srca nakon naprezanja.

Životinje koje su živjele u stresnim uvjetima poput prenapučenih kaveza imale su slabiji imunitet i bile sklonije srčanim oboljenjima i ugibale mlađe nego one u manje napučenim uvjetima.

Diener kaže kako bi možda bilo vrijeme da se modernim zdravstvenim zapovijedima koje se usredotočuju na pretilost, pušenje, prehrambene navike i vježbanje doda i "budi sretan i izbjegavaj kroničnu ljutnju i depresiju".

02.03.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.03.2021. 10:06
    šta vise smijeha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh