« Život
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
ISPROBAJTE

Jednostavan detoks - vaše glave

Mali milijun dnevnih osjećaja utječe na psihu i treba ih kanalizirati, očistiti mozak kako bismo mogli zdravo razmišljati i funkcionirati

Smirite se...
Smirite se... (Arhiva)
Više o

detoksikacija

,

misli

,

osjećaji

Stres se nakuplja tijekom dana, baš kao i svi osjećaji koji nas opterećuju, kao što su bijes i sumnja u sebe.

Sve to utječe na psihu i treba ih kanalizirati, očistiti mozak kako bismo mogli zdravo razmišljati i funkcionirati. Ovo su jednostavni koraci pomoću kojih možemo napraviti detoks misli. 

Očistite fizički prostor  - detoksikacija misli ne podrazumijeva samo čišćenje iznutra, nego i izvana. Očistite stan, napravite reda u radnom prostoru, riješite se svih onih stvari koje ne koristite. Ugasite mobitel na par sati, budite sami sa sobom. Otiđite negdje u prirodu. Sve ovo ima velike dobrobiti za mentalno zdravlje. 

Prakticirajte svjesnost - u žrvnju svakodnevice često zaboravljamo obratiti pozornost na svoje osjećaje i potrebe, što je vrlo bitno za mentalno zdravlje. Tijelo nam cijelo vrijeme šalje direktne i jasne informacije o našem mentalnom stanju, no mi ih najčešće ignoriramo. Zato treba zastati i osluhnuti tijelo - promotriti kako se osjećamo, jesmo li napeti u ramenima, je li nam lice u grču, koliko brzo srce kuca, jesu li nam noge nemirne? Isto tako treba promitriti misli.

Dobra tehnika za 'skeniranje' sebe je da sjednete na kauč, ruke položite na bedra, zatvorite oči i krenete od nožnih prstiju do vrha glave promatrati kako se osjećate. Obratite pozornost na svaki dio tijela. 

Vježbajte suosjećanje prema sebi

Paleta ljudskih osjećaja je široka. Uz lijepe emocije u nju spadaju i ljutnja, tuga, bijes, anksioznost. Sve ono što nas uznemiruje. Prva rekacija na njih je također prirodna - pokušat ih izbjeći.

No, na dobitku smo kada osvijestimo te osjećaje jer nam oni ukazuju kojim smjerom da idemo i što nam treba. Negativne osjećaje jednostavno treba prihvatiti kao dio ljudskog iskustva, umjesto da ih potisnemo pa iskoče kasnije u još intenzivnijem obliku.

10.02.2020. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh