« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
SVE ZA NAROD

Jedna šok terapija za po doma i protest za van

Bivši premijer sve je shvatio - hrvatskim građanima je bio potreban šok da se trgnu, a Europa neka si sada misli što će bez njega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Gologuzan)
Više o

Ivo Sanader ostavka

Ivo Sanader, od jučer i službeno bivši premijer, oglasio se, barem djelomično, o razlozima svoje nagle ostavke. Prema pisanju Jutarnjeg lista Sanader je želio 'šokirati Hrvatsku i Europu'. Kao i obično, građanin Sanader je, kao i tijekom najslavnijih dana političke karijere, u svom naumu potpuno uspio.

Uzmemo li ovu izjavu kao plauzibilno objašnjenje odstupanja red je da se malo podrobnije pojasne razlozi takve 'šok terapije' koja je zbunila kako građane tako i njihove predstavnike na svim instancama vlasti. Nije poznato odakle je i kojim kanalima izvučena izjava objašnjenja, ali evo je:

"Siguran sam da će javnost vrlo brzo, za nekoliko dana, kada se smire strasti i emocije i kada prevlada razum, shvatiti da je moj potez od iznimne važnost za politički život Hrvatske. Uvjeren sam da je to značajan demokratski iskorak za Hrvatsku. Moja će odluka pridonijeti europeizaciji Hrvatske i uspostavi novih standarda u državi. Pokazat će se, kao i kada je došlo do promjene vlasti 2000. i 2003., da u Hrvatskoj nema nezamjenjivih ljudi, da se nakon promjena vodećih političkih ekipa ne događa ništa dramatično. Zapravo, posve suprotno."

Lijepo je od Ive Sanadera što je napokon primjetio da u zemlji ne prevladava razum, ali nekako previše slavohlepnim čini svojoj ostavci pripisati 'nerazumlje' koje je 'šok terapiji' prethodilo godinama, a po svemu se sudeći do promjena po tom pitanju neće doći tako skoro. Iznimnu važnost za politički život Hrvatske nije potrebno komentirati jer se zaista teško prisjetiti dosadašnjih poteza bivšeg premijera koji nisu bili od iznimne važnosti, barem ako se uzme u obzir način na koji su predstavljani svi raniji, mali, veliki, smireni i šokantni potezi.

Demokratski iskorak

No, još je ljepša konstrukcija 'značajan demokratski iskorak za Hrvatsku'. Ukoliko je demokratski u kritičnim trenucima okrenuti leđa službi narodu, koja je, ne zaboravimo, glavni razlog premijerovog bavljenja politikom, onda izjava stoji. Odstupanje koje pridonosi europeizaciji Hrvatske. E tu već neke stvari nisu jasne čak i ako se uzme u obzir šok terapija. Kako ta izjava može stajati uz sve one priče o pretvaranju HDZ-a u 'modernu konzervativnu stranku' čiji je glavni cilj ulazak u EU, te izjave članova te stranke kako je Sanader najveći 'europejac' među njima, ostaje upitno.

Ne događa se ništa dramatično, ali 'pokazat će se kako u Hrvatskoj nema nezamjenjivih ljudi'. Ovakva izjava možda nije dramatična, ali je zabrinjavajuća jer je zamjena premijera sada već prošlost, a govori se o budućnosti. Tko će i kada poslužiti kao primjer 'zamjenjivosti' ostaje vidjeti. Možda se radi o krivom tumačenju, ali u izjavama ovog tipa, dakle puno priče bez konkretnog zaključka, nije lako pronaći ikakve logične završetke. Što znači, opet smo gdje smo i bili - nigdje. Možda nastavak priče ponudi neka objašnjenja, da vidimo.

"Hrvatska je svaki put nakon izbora izlazila jača, što je dokaz da je postala zrela demokratska država koja može bez potresa izdržati svaku promjenu vlasti. Nova Vlada i HDZ pokazat će da su sposobni i da se znaju nositi s problemima. A ja sam pak svima pokazao da nisam karijerist, da ne želim vlast pod svaku cijenu te da se nisam doživotno zalijepio za premijersku i političku karijeru."

Lijepo je što se 'napuštenu' stranku smatra jakom i sposobnom, ali pogleda li se koji mjesec u budućnost ovakva izjava postaje šuplja u jednakoj mjeri kao što će vjerojatno postati i državni proračun.

Nisam karijerist

'A ja sam pak svima pokazao da nisam karijerist'. Ma je li moguće? Zar se stvarno radilo o tome? Onda je sve u redu. Malo državne šok terapije za samopomoć u krizi identiteta. Razumljivo, pa tko se u situaciji kada sam sebi pokušava objasniti da nije megaloman ne bi ponio upravo kao bivši premijer? Šteta je samo to što je zaboravio da jedan ovakav 'potez', ma koliko šokantan bio, ne može izbrisati sve potegnuto u '20 godina dugoj uspješnoj političkoj karijeri'.

"Hrvatskoj je potreban šok. Među građanima Hrvatske još nije sazrelo uvjerenje o nužnosti radikalnog zaokreta od dosadašnjeg načina života i rada. Svaku mjeru štednje, svaki pokušaj da se obuzda golema potrošnja, javnost je dočekivala na nož i s krajnjim nerazumijevanjem. Možda će moje povlačenje iz politike pridonijeti da se građani Hrvatske napokon suoče s realnošću i s nužnošću radikalnih promjena i drastičnog zaokreta u svim sferama života."

Evo da ne duljimo - neće. Nakon svih dosadašnjih pravih šokova koje je Hrvatskoj priredila vladajuća garnitura lijek je - šok. A građani su krivi što šokove dočekuju na nož? Bravo! Možda je ovo laička procjena, ali takva psihologija još nije viđena u praksi. Barem ne uspješno.

"Licemjerno je da sada oni koji su me javno prozivali da sam nesposoban, da upropaštavam državu, da ne znam naći rješenje za probleme, sada kada sam dao ostavku traže da ostanem. Ako sam nesposoban, kako kažu, zašto ne dopuste da odem. Oni bi bili najsretniji da sam se srušio i slomio."

O tome se znači radi. Plitka politikantska igra mačke i miša. Malo ću 'pobjeći', pustiti oporbu da reagira na očekivan način da bi izjave dočekao na nož i kroz žrtvu pokazao svoju veličinu. Dobro je, više nismo ni očekivali, a takav spin dokazuje kako Ivo Sanader, usprkos tvrdnjama, nije nimalo umoran od dobre, stare politike.

'Oni' su krivi

"Proći tolike bitke, dožvjeti toliko nerazumijevanja i otpora, nije ni lako ni jednostavno, niti je moguće bez ožiljaka i rana. Sve to na svakom čovjeku ostavi neizbrisive tragove. Osim toga, moja ostavka ima i važnu međunarodnu dimenziju. Europskim političarima koji su tražili objašnjenje moga poteza odgovarao sam da sam to učinio i iz protesta zbog neprihvatljivog ponašanja spram Hrvatske. Naprosto nisam želio sudjelovati u politikantskim igrama dijela europskih političara koji, premda znaju koliko je važno da Hrvatska uđe u EU, nisu uložili potreban trud da prekinu besprimjerno ucjenjivanja Slovenije. Upravo zbog svega toga siguran sam da će moja odluka otrijezniti europske političare i prisiliti ih da se sada suoče s posljedicama svog neprincipijelnog i neeuropskog ponašanja. "

Znate kako ono ide u vrtićima. Nemoj plakati. Reci tko te dirao? Oni. Tko je počeo? Oni su. Ja sam se samo lijepo igrao sa svojim igračkama, a onda su došli oni stariji i onda me jedan gurnuo, a drugi su mi se smijali... E, tako to nekako izgleda i sada, uz donekle poboljšanu retoriku.

Ne znamo je li bivši premijer čuo za bitke, nerazumijevanja i otpor koji već godinama prolaze 'podanici' na čijim se izranjavanim, stvarnim životima ocrtavaju svi ti 'neizbrisivi tragovi'.

I kako to da europski političari zaslužuju različito tumačenje ostavke od domaće javnosti? Ah, da, europeizacija u koju se hrabro krenulo pokazala se pretvrdim orahom za najvećeg europejca i sposobnu stranku koja će nas nakon 'šok terapije' dovesti do tog dalekog europskog cilja. Krasno...

A europski političari će svi od reda popadati na guzice od šoka. Sigurno, uvjereni smo da već rone suze i kaju se za svoje postupke koje će brže-bolje svi od reda promijeniti jer su uvidjeli razmjere kolosalne nepravde koju su počinili. Na pamet nepogrešivo pada 'oprosti im Oče jer ne znaju što čine'. Dramaturški zaista fino zaokruženo.

I veliko finale. ' ... nisam želio sudjelovati u politikantskim igrama dijela europskih političara ... '. Ivo Sanader nije želio sudjelovati u politikantskim igrama? Ako u ovu izjavu povjerujemo onda jasno možemo zaključiti kako je razlog za ostavku zaista zdravstvene prirode, uz opasku da se ozbiljno valja zapitati tko je tu lud?

03.07.2009. 12:07:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh