« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
MLJAC

Jedite ribu, zdrava je i pristupačna

Općepoznata je činjenica kako je riba najvažniji izvor omega - 3 masnih kiselina koje imaju višestruko povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje

Zdrava i ukusna
Zdrava i ukusna (Arhiva)
Više o

riba

,

omega-3 masne kiseline

Korizma je period u trajanju od 40 dana uoči Uskrsa, tijekom kojeg se vjernici pripremaju za ovaj najveći kršćanski blagdan, što uključuje i nekonzumaciju mesa petkom kad je riječ o vjernicima starijim od 18 godina.

No, neovisno o tome jesmo li vjernici, ovo preduskrsno razdoblje trebali bismo iskoristiti da učinimo nešto dobro za naš organizam, a to je svakako uvođenje svježe morske i slatkovodne ribe u naše jelovnike.

Općepoznata je činjenica kako je riba najvažniji izvor omega - 3 masnih kiselina koje imaju višestruko povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje, primarno kao zaštitnici zdravlja srca i krvnih žila, ali i kao važna karika u razvoju mozga i vida.

Osim toga, riba je izvor vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12. Bilo da je riječ o morskoj ili slatkovodnoj ribi ona je i izvor vrijednih minerala poput željeza, cinka, selena i joda, neophodnog za rad štitnjače, a ukoliko sitnu plavu ribu jedemo zajedno s kostima tada je ona i jedan od najboljih izvora kalcija.

Riba obiluje i visokovrijednim proteinima, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a lakše su probavljivi od proteina iz mesa zbog kratkih mišićnih vlakana i niskog sadržaja vezivnog tkiva.

Geostrateški položaj Hrvatske i Jadransko more njenim stanovnicima omogućuje dostupnost domaće visokokvalitetne plave i bijele morske ribe, a kad je riječ o slatkovodnoj ribi naša je zemlja poznata po dugogodišnjoj tradiciji njenog kontinentalnog uzgoja. Kako bi na zadovoljstvo svojih vjernih kupaca nastavio snažno podupirati lokalnu proizvodnju, Konzum će u okviru nedavno predstavljenog dugoročnog projekta Najbolje iz Hrvatske značajan naglasak staviti upravo na suradnju s domaćim ribarima i proizvođačima morske i slatkovodne ribe, koji osiguravaju više od 80 posto prodanih količina u ovoj kategoriji. 

17.03.2020. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Cranberry
    17.03.2020. 19:35
    Obožavam ribu zdrava je
  2. avatar
    armando
    17.03.2020. 19:42
    najviše voliš oradu;)
  3. avatar
    Cranberry
    17.03.2020. 19:43
    Ma najbolja je, ali ima još puno dobre ribe
  4. avatar
    armando
    17.03.2020. 19:47
    da tako je :)*************
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh