« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
novi - stari islamisti

Naredili su ubijanje 'do posljednjeg daha'

Jedini uhićeni turist priznao kojoj organizaciji pripadaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Pakistan

,

napad u Mumbaiju

,

teroristi iz Mumbaija

,

islamisti

Jedini terorist uhićen tijekom trodnevnih napada na Mumbai sa 188 žrtava, otkrio je policiji da pripada skupini uvježbanoj u logoru Islamističke militantne skupine Lashkar-e-Taiba (LET) u Pakistanu, objavili su u ponedjeljak mediji.

Ajmal Amir Kasav (21), priznao je tijekom ispitivanja da je jedan od 24 mladića uvježbanih u logoru LET-a u Manseri i Muzaffarabadu u Pakistanu, piše dnevni list Times of India. "Desetoricu nas (iz te skupine) izabrali su za operaciju Mumbai", povjerio je Kasav policiji.

U Mumbaiju, financijskom i komercijalnom središtu Indije, teško naoružani teroristi napali su dva luksuzna hotela, željezničku postaju, Židovski centar i nekoliko turističkih meta i ubili 188, a ranili više od 300 ljudi.

Kasav je uhićen u srijedu navečer i policija je objavila da je to ista osoba koju su ranije snimile kamere CCTV-a na željezničkoj postaji.

Porijeklom iz Gipalpure (okrug Faridkot) u Pakistanu, Kasav, koji tečno govori engleski, prošao je jednogodišnju obuku teških fizičkih vježbi, zatim tromjesečnog treninga trčanja, pomorskih vježbi i rukovanja oružjem.

Prije napada jednom je boravio u Mumbaiju kako bi upoznao grad.

Prema pisanju lista Mumbai Mirror, Kasav je bio u skupini od 10 terorista koji su iz Karachija isplovili brodom, a kada su stigli na obalu Gujarat, izvjesili su bijelu zastavu i uočila ih je indijska obalna straža.

Jednog su indijskog stražara odmah ubili, a drugoga prisilili da ih povede u Mumbai, te zatim ubili prije ulaska u grad gdje su ih pokupila tri glisera. Kada su uplovili u Mumbai, nasuprot hotelu gdje se nalaze Vrata Indije, podijelili su se u dvije skupine i krenuli prema svojim metama.

Kasav je, piše Mumbai Mirror, otkrio da je glavni planer napada boravio u gradu prije mjesec dana i snimio sve strateške lokacije te naredio skupini "da ubija do posljednjeg daha".

Svaki terorist dobio je šest do sedam spremnika s po 50 metaka u svakome, zatim osam ručnih granata, jednu jurišnu pušku AK-57, revolver i zalihu suhog voća.

Indijski ministar unutarnjih poslova podnio je ostavku zbog napada, no neki mediji i analitičari upozoravaju za propust indijske službe sigurnosti jer su navodno postojale dojave o planiranu napada. (hina/metro-portal)

01.12.2008. 14:17:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh