Metro-portal.hr

objavljeno 01.12.2008. 14:17:36
novi - stari islamisti

Naredili su ubijanje 'do posljednjeg daha'

Jedini uhićeni turist priznao kojoj organizaciji pripadaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Jedini terorist uhićen tijekom trodnevnih napada na Mumbai sa 188 žrtava, otkrio je policiji da pripada skupini uvježbanoj u logoru Islamističke militantne skupine Lashkar-e-Taiba (LET) u Pakistanu, objavili su u ponedjeljak mediji.

Ajmal Amir Kasav (21), priznao je tijekom ispitivanja da je jedan od 24 mladića uvježbanih u logoru LET-a u Manseri i Muzaffarabadu u Pakistanu, piše dnevni list Times of India. "Desetoricu nas (iz te skupine) izabrali su za operaciju Mumbai", povjerio je Kasav policiji.

U Mumbaiju, financijskom i komercijalnom središtu Indije, teško naoružani teroristi napali su dva luksuzna hotela, željezničku postaju, Židovski centar i nekoliko turističkih meta i ubili 188, a ranili više od 300 ljudi.

Kasav je uhićen u srijedu navečer i policija je objavila da je to ista osoba koju su ranije snimile kamere CCTV-a na željezničkoj postaji.

Porijeklom iz Gipalpure (okrug Faridkot) u Pakistanu, Kasav, koji tečno govori engleski, prošao je jednogodišnju obuku teških fizičkih vježbi, zatim tromjesečnog treninga trčanja, pomorskih vježbi i rukovanja oružjem.

Prije napada jednom je boravio u Mumbaiju kako bi upoznao grad.

Prema pisanju lista Mumbai Mirror, Kasav je bio u skupini od 10 terorista koji su iz Karachija isplovili brodom, a kada su stigli na obalu Gujarat, izvjesili su bijelu zastavu i uočila ih je indijska obalna straža.

Jednog su indijskog stražara odmah ubili, a drugoga prisilili da ih povede u Mumbai, te zatim ubili prije ulaska u grad gdje su ih pokupila tri glisera. Kada su uplovili u Mumbai, nasuprot hotelu gdje se nalaze Vrata Indije, podijelili su se u dvije skupine i krenuli prema svojim metama.

Kasav je, piše Mumbai Mirror, otkrio da je glavni planer napada boravio u gradu prije mjesec dana i snimio sve strateške lokacije te naredio skupini "da ubija do posljednjeg daha".

Svaki terorist dobio je šest do sedam spremnika s po 50 metaka u svakome, zatim osam ručnih granata, jednu jurišnu pušku AK-57, revolver i zalihu suhog voća.

Indijski ministar unutarnjih poslova podnio je ostavku zbog napada, no neki mediji i analitičari upozoravaju za propust indijske službe sigurnosti jer su navodno postojale dojave o planiranu napada. (hina/metro-portal)

01.12.2008. 14:17:36
http://metro-portal.hr/jedini-uhiceni-turist-priznao-kojoj-organizaciji-pripadaju/13384/