Jedete li lisnato povrće?
Jasno nam je da većini ljudi sama ideja da jedu nešto što liči na nekakvu travu nije baš nešto... ali, lisnato povrće bi baš trebali jesti, evo i zašto
Naravno da to znate oduvijek, ali uvijek vrijedi dobre stvari ponoviti - lisnato povrće odličan je način za poboljšanje zdravlja jer sadrži mnoge ključne hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse. Zbog toga nutricionisti preporučuju da ga uvedete u svoju svakodnevnu prehranu.
Blitva - blitva, povrće blago slatkastog okusa koje sadrži velike količine vitamina A i C. Čak i mala količina blitve, otprilike 175 grama, može zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom K, važnim za proces zgrušavanja krvi i održavanje kostiju zdravima.
Kelj - kelj ima jedinstven, pomalo gorkast okus koji može varirati ovisno o sorti i načinu pripreme. Ako možete podnijeti takav okus kelja, njegovom konzumacijom u organizam ćete unijeti brojne važne mikronutrijente poput kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, bakra, mangana i selena. Odličan je izvor i mnogih vitamina, među kojima su A, B, E, C i K.
Potočarka - volite li svoje obroke obogatiti lisnatim povrćem posebnog okusa, potočarka je za to izvrstan izbor. Ne samo zbog posebnog okusa već i zato što obiluje vitaminima A, B6, B12 i C te antioksidansima. Istraživanja su pokazala da bi potočarka mogla biti terapeutsko sredstvo za rak usne šupljine.
Raštika - raštika je dobar izvor luteina, koji je važan za zdravlje očiju. Obiluje vitaminima A i C te mineralima poput kalcija, željeza, cinka, bakra i selena, a dobar je i izvor vlakana. Kao i kod špinata, ovu vrstu kupusnjače možete kupiti tijekom cijele godine.
Rikula - volite li zeleno lisnato povrće svježeg, pikantnog, pomalo gorkog i paprenog okusa, razmislite o dodavanju rikule na svoj tanjur. Ljudi je konzumiraju još od rimskog doba, a popularan je dodatak i pizzama.
Rimska salata - hrskava, zelena salata blagog okusa, puna je nutritivno bogatih sastojaka. Dobar je izvor vitamina i minerala, poput vitamina A, K, C i folata (vitamina B skupine, posebno važnog za vrijeme trudnoće). Ove su hranjive tvari neophodne za održavanje cjelokupnog zdravlja te jačanje i održavanje zdravoga imunosnog sustava.
Špinat - špinat je jednostavno nabaviti tijekom cijele godine, a pun je željeza, kalcija, kalija i vitamina B6, C i K. Odličan je izvor antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od razvoja brojnih bolesti, među kojima su bolesti srca i neki tipovi karcinoma.
Uravnotežena prehrana vrlo je važna za zdravlje, a uvrstite li neke od nabrojenih vrsta lisnatog povrća u obroke, to će vam pomoći da ostanete zdravi, poboljšate imunitet i smanjite rizik od razvoja raznih kroničnih bolesti.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar