« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina
VJEROVALI ILI NE

Jedenje slatkiša sprječava da se djeca udebljaju u kasnijoj dobi

Unatoč tradicionalnoj nutricionističkoj mudrosti, istraživanje je pokazalo kako umjereno jedenje slatkiša ima pozitivan učinak na dječje zdravlje

No description
Više o

prehrana djece

,

slatkiši

Ova pomalo nevjerojatna tvrdnja prkosi svemu što nas nutricionistički stručnjaci uče već desetljećima. Ipak, znanstvenici koji su nedavno proveli istraživanje u američkoj saveznoj državi Louisiani tvrde kako jedenje slatkiša zapravo može spriječiti debljanje vaše djece u kasnijoj životnoj dobi.

Prema studiji koja je provedena na više od 11.000 djece i mladih ljudi između 1999. i 2004., redovito jedenje čokolade i drugih slatkiša mladima znatno smanjuje šansu da imaju prekomjerni višak kilograma od onih koji to ne rade. Blagotvorni učinak jedenja slatkiša na održavanje normalne težine produljuje se i u adolescentske godine.

Djeca koja jedu slatkiše imaju 22 posto manje šanse da imaju višak kilograma od one koja ne jedu, a isto vrijedi i za 26 posto adolescenata.

Ovi su rezultati kontradiktorni brojnim dosadašnjim istraživanjima koja su nebrojeno puta pokazala kako slatkiši nisu samo štetni za vaše zube, već i za cijelo tijelo. Nova saznanja o slatkišima svakako neće olakšati zadatak roditeljima da svojoj djeci ograničavaju količinu slatkiša koje smiju jesti.

U pokušaju da objasne ove, najblaže rečeno neobične rezultate, znanstvenici su rekli kako djeca koju se od mladih dana hrani pravilnim porcijama slatkiša vrlo rano stvore prehrambenu disciplinu. Smatraju i kako su djeca koja jedu slatkiše u posebnim prilikama svjesnija svojih prehrambenih navika te bolje razumiju koncept „koliko kalorija uneseš, toliko moraš i potrošiti".

Ipak, dr. Carol O'Neil, voditeljica istraživanja, upozorava kako se nipošto ovi rezultati ne smiju shvatiti kao poziv na prejedanje slatkim.

„Bomboni i čokolada ne smiju zamijeniti pravilno balansiranu prehranu. Oni su namijenjeni za posebne prilike i trebaju se jesti vrlo umjereno" zaključuje doktorica.

01.07.2011. 13:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh