Metro-portal.hr

objavljeno 01.07.2011. 13:56:00
VJEROVALI ILI NE

Jedenje slatkiša sprječava da se djeca udebljaju u kasnijoj dobi

Unatoč tradicionalnoj nutricionističkoj mudrosti, istraživanje je pokazalo kako umjereno jedenje slatkiša ima pozitivan učinak na dječje zdravlje

No description

Ova pomalo nevjerojatna tvrdnja prkosi svemu što nas nutricionistički stručnjaci uče već desetljećima. Ipak, znanstvenici koji su nedavno proveli istraživanje u američkoj saveznoj državi Louisiani tvrde kako jedenje slatkiša zapravo može spriječiti debljanje vaše djece u kasnijoj životnoj dobi.

Prema studiji koja je provedena na više od 11.000 djece i mladih ljudi između 1999. i 2004., redovito jedenje čokolade i drugih slatkiša mladima znatno smanjuje šansu da imaju prekomjerni višak kilograma od onih koji to ne rade. Blagotvorni učinak jedenja slatkiša na održavanje normalne težine produljuje se i u adolescentske godine.

Djeca koja jedu slatkiše imaju 22 posto manje šanse da imaju višak kilograma od one koja ne jedu, a isto vrijedi i za 26 posto adolescenata.

Ovi su rezultati kontradiktorni brojnim dosadašnjim istraživanjima koja su nebrojeno puta pokazala kako slatkiši nisu samo štetni za vaše zube, već i za cijelo tijelo. Nova saznanja o slatkišima svakako neće olakšati zadatak roditeljima da svojoj djeci ograničavaju količinu slatkiša koje smiju jesti.

U pokušaju da objasne ove, najblaže rečeno neobične rezultate, znanstvenici su rekli kako djeca koju se od mladih dana hrani pravilnim porcijama slatkiša vrlo rano stvore prehrambenu disciplinu. Smatraju i kako su djeca koja jedu slatkiše u posebnim prilikama svjesnija svojih prehrambenih navika te bolje razumiju koncept „koliko kalorija uneseš, toliko moraš i potrošiti".

Ipak, dr. Carol O'Neil, voditeljica istraživanja, upozorava kako se nipošto ovi rezultati ne smiju shvatiti kao poziv na prejedanje slatkim.

„Bomboni i čokolada ne smiju zamijeniti pravilno balansiranu prehranu. Oni su namijenjeni za posebne prilike i trebaju se jesti vrlo umjereno" zaključuje doktorica.

01.07.2011. 13:56:00
http://metro-portal.hr/jedenje-slatkisa-sprjecava-da-se-djeca-udebljaju-u-kasnijoj-dobi/60819/