« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
PRAZNOVJERJE S POKRIĆEM

Je li zagrebačka tramvajska linija broj 13 ukleta?

Velik broj tramvajskih nesreća u kojima je sudjelovala 'trinaestica' potaknuo je, kako to obično biva kad je u igri broj 13, brojne špekulacije o tome da je linija ukleta

Je li zagrebačka tramvajska linija broj 13 ukleta?
Je li zagrebačka tramvajska linija broj 13 ukleta? (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

tramvaj

,

nesreća

,

alergijska reakcija

,

alergija na kikiriki

Putnici koji su se desetljećima svakodnevno kretali tramvajskom linijom broj 13 u Zagrebu mogli bi vam ispričati brojne anegdote i pričice vezane za nju iz osobnih iskustava. Oko broja 13 stvorene su brojne legende, teorije, mistične filozofije i tako dalje. Taj je broj neizbježan u sferama praznovjernog. Ali pustimo sad praznovjerje i osvrnimo se na činjenice.

Davne 1954. godine tramvaj na liniji 13 doživio je najgoru nesreću u hrvatskoj tramvajskoj povijesti. Bio je 31. listopad. Tramvaj se kretao velikom brzinom, iskočio iz tračnica, okrenuo se četiri puta, srušio nekoliko mladih stabala i zabio se u stup. U nesreći je poginulo 19 ljudi, vozač je označen kao glavni krivac, a sam tramvaj "oslobođen svake osude". 'Trinaestica' se na scenu vraća 42 godine kasnije. U samo mjesec dana po povratku linije 1996. godine, tramvaji su sudjelovali u četiri nesreće. Usprkos pauzi od 40-ak godina, linija 13 postala je poznata po tome što se na njoj zbilo najviše nesreća ikad u samo 12 mjeseci.

Godine 2008. došlo je do još jedne nesreće - zbila se oko 13 sati, u njoj je ozlijeđeno 12 ljudi (neki mediji su naveli brojku od 13 ozlijeđenih). Zastrašujući niz nesreća natjerao je mnoge da se zapitaju nije li ta linija ukleta koliko god to nekome zvučalo smiješno. Priču o nesretnim događajima na zagrebačkoj tramvajskoj liniji nedavno je prenijelo i nekoliko stranih internetskih portala od Velike Britanije do Azerbajdžana.

Posljednja nesreća zbila se prije nekoliko dana (24. rujna 2010.) kad se tramvaj broj 3 zabio u tramvaj broj 13. Ozlijeđeno je sedam putnika te oba vozača. Spomenimo na kraju da se isto tako nedavno na tramvajskoj ruti kojom ide i 'trinaestica' zbilo ubojstvo na samoj tramvajskoj stanici na križanju Vukovarske i Radničke ulice. Slučajnost? Medijska napumpavanja? Procijenite sami. Ali ako se svaki dan vozite 'trinaesticom', sigurno vam nije svejedno.

02.10.2010. 22:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Šime
    01.01.2011. 13:52
    ova linija nije ukleta,zapravo je 13 među troje najboljih dnevnih linija u gradu Zagrebu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh