« Iza ogledala
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana
PRO ET CONTRA

Je li vrijeme za čipiranje ljudi?

Musk tvrdi da će to donijeti revoluciju u medicini i pomoći osobama koje su nepokretne, koje su preživjele moždani udar ili imaju Parkinsonovu bolest

A nije Bill Gates?
A nije Bill Gates? (Arhiva)
Više o

čipiranje ljudi

,

Elon Musk

Teoretičari zavjere, izgleda, bili su u pravu. Počelo je čipiranje. Međutim, dok su oni tvrdili da će ih čipirati vlasnik Microsofta Bill Gates, to je učinio vlasnik Tesle, Elon Musk

Tim njegovih znanstvenika za početak je čipirao svinju, ali doći će na red i ljudi. Čipirana svinjica zove se Gertruda i u glavi ima čip koji aktivnosti njezinog mozga prenosi na računalo pa se Musk nada da će tako uspjeti spojiti mozak i umjetnu inteligenciju.

Tvrdi da će to donijeti revoluciju u medicini i pomoći osobama koje su nepokretne, koje su preživjele moždani udar ili imaju Parkinsonovu bolest.

Gertruda je na prvi pogled obična svinja, ali je svinja koja već dva mjeseca u glavi nosi čip.

"Čip povezuje neurone koji su u njezinoj njušci, tako da svaki put kada njuška uokolo ili nešto dodirne njuškom, to šalje signale koje upravo detektiramo", 

Gertruda je nova miljenica milijardera i izumitelja Muska, a u lubanji ima uređaj veličine kovanice koji prati aktivnost njezina mozga. Plan mu je razviti sličan čip koji bi mogao pomoći ljudima kod raznih bolesti.

"Možete riješiti sljepilo, možete riješiti paralizu, možete riješiti probleme sa sluhom, puno toga možete samo sa sučeljem u moždanoj kori", ustvrdio je Musk. 

Muskove iskorake prate i pozdravljaju i u Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, jer ih doživljavaju kao vjetar u leđa za šira istraživanja, pogotovo za razvoj komunikacije između mozga i stroja. 

"U tome je Elon Musk jako spretan, da nam zaintrigira maštu, da nas povuče, ali cijela priča da bismo u nekom trenutku mogli razgovarati sa strojem i da bi stroj na neki način očitavao naše misli još je daleko od stvarnosti. Ipak, moramo naglasiti da i danas već možemo napraviti vrlo jednostavne eksperimente gdje osoba zamisli nešto i onda stroj to može očitati i onda recimo nešto uključiti ili isključiti", kazao je prof. dr. Srećko Gajović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

No, pitanja ostaju i dalje...

02.09.2020. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh