« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
VELIKI UM U MALOM TIJELU

Je li vaše dijete nadareno

Saznajte kako procijeniti krije li se u vašem klincu mali genij

Krije li se u vašem klincu mali genijalac?
Krije li se u vašem klincu mali genijalac? (Photostock/FreeDigitalPhotos)
Više o

dijete

,

talent

,

nadarenost

Je li vaše dijete zaista nadareno ili je genij samo u vašim očima? Donosimo vam nekoliko smjernica na koje treba obratiti pozornost kako biste shvatili krije li se u vašem mališanu veliki um i veliki talent.

Lako i detaljno pamti  informacije i vizualne prikaze - kod djeteta nije slučaj da „na jedno uđe, a na drugo uho izađe".

Ima širok spektar interesa - jednog mjeseca ga zanimaju dinosauri, drugoga slikanje i crtanje, trećega svemir i tako dalje.

Rano počne pisati i čitati - katkada bez stručne pomoći.

Glazbeno je općenito umjetnički talentirano od malih nogu - djeca su najčešće nadarena upravo u ovim područjima, a to je lako primijetiti. Djeca realno prikazuju stvarnost, razlikuju tonove, shvaćaju i percipiraju konkretne forme umjetnosti.

Katkada je vrlo koncentrirano - općeprihvaćena karakteristika djeteta je to da je živahno i da ga mjesto ne drži. Ako je sposobno potpuno se isključiti i fokusirati na samo ono što radi, to je dobar pokazatelj da se u njemu krije određena nadarenost.

Ima dobro pamćenje - sjeća se stvari iz vremena kad je bilo malo.

Ima bogat vokabular - ako počne rano govoriti, to je također dobar pokazatelj, ali ako mu se vrlo brzo razvije i obogati rječnik kojim raspolaže, na to treba obratiti dodatnu pozornost. Najlakše je to uočiti ako dijete govori složene, dulje rečenice s epitetima u kojima su očiti prostorno vremenski odnosi.

Obraća pozornost na detalje - iako je svako dijete radoznalo, nadareno dijete će vas gnjaviti tražeći konkretne i detaljne odgovore na sva pitanja. Drugi primjer - složilo je svoje igračke i puno kasnije primijetilo da ste im poremetili raspored.

Shvaća složene koncepte - djeca koja su jako inteligentna i nadarena mogu shvatiti konkretne i apstraktne složene koncepte, percipirati različite vrste odnosa u okruženju, prirodi i među ljudima, te razmišljati apstraktno. Ulaze u srž problema i detaljno analiziraju potencijalna rješenja. 

Ako znate malo engleskog, ova vam stranica također može biti od velike koristi u definiranju toga je li vaše dijete iznadprosječno nadareno.

29.06.2011. 13:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh