« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
TEHNOLOGIJA

Je li ovo kraj za kompjuterskog miša?

Snaga ForcePada je to što može prepoznati 64 različite jačine pritiska. To znači da korisnici samo trebaju mijenjati pritisak kad žele kompjuteri izdati naredbu

ForcePad može prepoznati 64 različite jačine pritiska
ForcePad može prepoznati 64 različite jačine pritiska (Vimeo (screenshot))
Više o

ForcePad

,

kompjuterski miš

Otkad su izmišljeni, kompjuterski miševi bili su intuitivan način navigacije po kompjuterskom zaslonu no, čini se, njima je došao kraj.

Ako niste koristili miš onda ste pak koristili trackpad koji se nalazi na vašem prijenosniku, ali sada je došao novi tip trackpada iz tvrtke Synaptics koji se zove ForcePad, a radi tako što 'osjeća' pritisak vaših prstiju.

Snaga ForcePada je to što može prepoznati 64 različite jačine pritiska. To znači da korisnici samo trebaju mijenjati pritisak kad žele kompjuteru izdati naredbu. Ljudi iza ovog trackpada to nazivaju 'snažnim prepoznavanjem'. ForcePad je usto i tanji, precizniji i nema pokretnih dijelova što znači da se teže kvari, a u prijenosnike će biti integriran početkom 2013.

Uz ForcePad, klikovi bi mogli postati stvar prošlosti, a pošto nema nikakvih mehaničkih dijelova nećemo više moći ni čuti taj poznati zvuk. On mijenja funkciju klika s posve novim funkcijama koje dopuštaju pomicanje stranica gore i dolje, lijevo i desno, ubrzavanje i vraćanje unatrag, prelaženje preko dugih popisa, i to sve brzinom koja ovisi o jačini pritiska. Čak je moguće i upravljati vozilima u računalnim igrama koristeći samo ForcePad.

Rick Bergman, izvršni direktor tvrtke Synaptics, je rekao: „Da se ForcePad pojavio prije otprilike 15 godina, ne znam bismo li ikad koristili miš." Nadodao je kako, kad programi i web stranice budu mogle prepoznati snagu pritiska, će miš otići u povijest.


21.08.2012. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh