« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ANKETA

Je li Obama rođen u SAD-u? Četvrtina Amerikanaca misli da nije

Od početka Obamine predsjedničke kampanje 2008. postoje glasine da je rođen izvan Sjedinjenih Država

Obama
Obama (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

Prema novoj anketi CBS Newsa i The New York Timesa četvrtina Amerikanaca misli da predsjednik Barack Obama nije rođen u Sjedinjenim Državama, prenosi Hina.

Među republikancima, 45 posto vjeruje da je rođen u drugoj zemlji, kao i 45 posto pristaša konzervativnog pučkog pokreta 'Tea Party', pokazuje anketa.

Američkim ustavom je propisano da predsjednik države mora biti rođen u SAD-u.

Od početka Obamine predsjedničke kampanje 2008. postoje glasine da je rođen izvan Sjedinjenih Država. Mit koji šire tzv. "Birtheri" stalno opstaje tijekom Obamina mandata, unatoč uvjerljivim dokazima da je rođen na Havajima, jednoj od 50 američkih saveznih država, uključujući i objavljivanje njegova rodnog lista iz 1961., u dva havajska dnevna lista.

Poduzetnik i televizijska 'reality' zvijezda Donald Trump zadnjih je tjedana vratio to pitanje u središte pozornosti, inzistirajući na tome da nije uvjeren u podrijetlo predsjednika Obame.

Dok Trump koristi to pitanje kako bi privukao više pozornosti na svoju moguću kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju, ostali republikanci nastoje utišati raspravu koju potiču "Birtheri". Među njima je i predsjednica kluba kongresnika s potporom pokreta Tea Party Michele Bachmann, te republikanska guvernerka Arizone, Jan Brewer, koja je nedavno stavila veto na zakon što otvara pitanje Obamina podrijetla.

Dok 25 posto Amerikanaca u anketi kaže da je Obama rođen izvan SAD-a, 57 posto kaže da je rođen u Sjedinjenim Državama. Ostalih 18 posto je izjavilo da ne znaju gdje se rodio.

21.04.2011. 21:20:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    21.04.2011. 23:12
    šta se oni seru prave blesavi kao da se ne zna di je jedan čovjek rođen takvih sranja i gluposti nijsam još nigdje čuo
  2. avatar
    DemolitionMan
    22.04.2011. 08:08
    Da se seljak zvan SportMagazin malo obrazuje - http://www.youtube.com/watch?v=D1O3O4DrDdw&feature=related
    Obama ne samo da nije rođen u Americi, nego se niti ne zove tako, a istinsko porijeklo mu je tek čudno...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh