« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ANKETA

Je li Obama musliman? Sve veći broj Amerikanaca misli da je

Anketa Timea pokazuje da Amerikanci gaje sve veći animozitet prema islamu vjerujući da on više od drugih religija potiče na nasilje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

amerikanci

,

vjera

,

muslimani

,

kršćanstvo

Sve veći broj Amerikanaca pogrješno vjeruje da je predsjednik Barack Obama musliman, po dvjema anketama objavljenim u četvrtak, u času kada se u toj zemlji rasplamsava polemika o mogućoj gradnji džamije pokraj mjesta na kojemu su stajali neboderi u New Yorku srušeni u terorističkom napadu 11. rujna, koju predsjednik podupire.

Po anketi Time Magazinea, 24 posto Amerikanaca misli da je Barack Obama musliman, iako američki predsjednik redovito ide u crkvu i nerijetko govori o svojoj kršćanskoj vjeri. U drugoj anketi istraživačkog centra Pew Foruma, 18 posto Amerikanaca tvrdi da je njihov predsjednik musliman, što je 7 postotnih bodova više nego u ožujku 2009.

Anketa Timea pokazuje usto da Amerikanci gaje sve veći animozitet prema islamu: 28 posto ispitanika ocjenjuje da muslimanima treba zabraniti rad na Vrhovnom sudu, a 32 posto da bi im se trebalo onemogućiti kandidiranje za predsjednika SAD-a.

Oko 46 posto ispitanika misli da islam, više od drugih religija, potiče nasilje, po anketi Timea. Ujedno, broj Amerikanaca koji Obamu ispravno prepoznaju kao kršćanina gotovo se prepolovio za godinu dana, spustivši se na 34 posto, navodi Pew. Ankete su provedene prije (Pew) i nakon (Time) izbijanja polemike o prijedlogu gradnje džamije u New Yorku, u blizini Ground Zeroa, kojemu se protive obitelji žrtava. (hina/metro-portal)

19.08.2010. 21:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh