« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
CIJENA ŽIVOTA I SMRTI

Je li Gadafi ubijen zbog toga što je bio najbogatiji čovjek na planetu?

Činjenica da je Gadafi bio dvostruko bogatiji od službeno najbogatije osobe na svijetu otvara brojna pitanja o tome tko ga je sve i zbog kojih razloga želio mrtvog

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

teorija zavjere

,

ubijen Gadafi

Ne morate biti ekonomski stručnjak da zaključite kako je pokojni libijski diktator Moamer Gadafi bio iznimno bogat, što može zahvaliti višegodišnjim željeznim stiskom nad zemljom s jednim od najvećih zaliha nafte i plina na Zemlji. Na kraju krajeva, imao je čak i pištolj načinjen od čistog zlata!

S druge strane, gotovo sigurno niste znali da je Gadafi bio najbogatiji čovjek na svijetu, budući da se vrijednost njegove imovine procjenjuje na više od 200 milijardi američkih dolara, kako je jučer ustvrdio jedan neimenovani visoki libijski dužnosnik.

Golemi broj investicija, nekretnina i bankovnih računa za koje se opravdano smatra da direktno ili indirektno pripadaju ubijenom pukovniku prema ovoj procjeni vrijede dvostruko više nego se prvotno smatralo, a ovim iznosom Gadafi je za 125 milijardi dolara pretekao drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, meksičkog biznismena Carlosa Slima, kojeg Forbes smatra najbogatijom osobom na planetu.

Istražitelji su za sada ušli u trag „tek" 67 milijardi dolara koje je pukovnik imao u Europi i Americi, ali smatraju da to još uvijek nije ni polovica njegovih ukupnih ulaganja.

Poteškoće u procjeni ukupnog bogatstva najviše uzrokuje činjenica da je Gadafi, kao i svaki pametni investitor, diverzificirao svoj portfelj i mnoge poslove prebacio na raznorazne vladine i nevladine institucije, poput libijske središnje banke, libijsku verziji FINA-e, nacionalne i stranim naftne kompanije i mnoge druge ustanove.

Ipak, istražitelji koji već mjesecima ispituju brojne i premrežene tragove njegovog novca tvrde kako je Gadafi sav taj novac mogao povući kad god je želio.

Ova vijest dolazi u vrijeme kad nova libijska vlast muku muči s oporavkom od građanskog rata koji je potpuno uništio gospodarstvo te zemlje, a UN još uvijek ne pokazuje namjeru da odmrzne libijsku imovinu i račune u drugim zemljama svijeta i na taj način omogući novoj vladi da pokrene ovu nesretnu zemlju.

Ne možemo ne primijetiti kako sve ovo ostavlja mjesta za brojna legitimna pitanja i sumnju u cjelokupnu libijsku kampanju. Je li Gadafi uopće imao šanse da živ dočeka suđenje? Tko ga je i zašto želio mrtvog pod svaku cijenu? Hoće li libijski narod ikada vidjeti i centa silnih dolara koje je ta država uložila po cijelom svijetu? 

Nažalost, gotovo je sigurno da nikada nećemo saznati pravi odgovor.

23.10.2011. 17:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nostradurus
    23.10.2011. 21:24
    Dakle, možeš biti najbogatiji, ali ne možeš se spasiti od NATO-a. Zaključite dalje sami.
  2. avatar
    1204
    24.10.2011. 10:45
    Naravno da im masonski UN neda njihov novac, naravno.
  3. avatar
    poker
    24.10.2011. 12:57
    on je ubijen tako da amerikanci ne propadnu totalno i ne bankrotiraju, jer sad od pobunjenika za cente kupuju gorivo za svoje terence koji troše po 25litara!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh