« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Je li doručak stvarno najvažniji obrok u danu? Kako za što...

Ako imate u planu smršavjeti, jedite proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa: jabuke, kruške ili šljive

Doručak ovisi o vašem cilju...
Doručak ovisi o vašem cilju... (Shutterstock)
Više o

doručak

,

inzulin

,

mršavljenje

,

šećer u krvi

Doručak nije najvažniji obrok dana i njegov sastav zapravo ovisi od toga šta želimo postići. Kada se probudimo, razina inzulina u tijelu je najniža, pa je to idealan trenutak za početak sagorijevanja masti. Kada pojedete doručak bogat ugljikohidratima, lučenje inzulina se pojačava, a hormoni iz nataložene masnoće opadaju.

Tijekom dana je potrebno imati što je moguće niže razine inzulina, i to bez ikakavog naglog porasta njegovog lučenja. S druge strane, glukagon, koji djeluje suprotno od inzulina, treba biti maksimalan. Također, hormon rasta koji kada vježbamo šalje organizmu signale da se luči, treba biti optimalan.

Znači li to da treba preskakati doručak? Ovisi što vam je cilj.

Ako ste sportaš ili planirate intenzivnije vježbati ujutro, morate pojesti doručak u kojemu ima proteina, organskih žitarica i voća.

Ako vam je cilj gubitak na težini, dan započnite vodom, čajem ili kavom da biste spriječili jače lučenje inzulina, kada znamo da je gubitak masti hormonalna stvar. Ako imate u planu smršavjeti, jedite proteinski doručak i voće niskog glikemijskog indeksa: jabuke, kruške ili šljive.

Naime, proteini usporavaju probavljanje šećera, što će pomoći da razine inzulina budu stabilne.

Kalorije su i dalje važne kod debljanja i gubitka masnoća, ali zato iskoristite prednost jutra da biste postigli potrošnju masti a glavne obroke jedite nešto kasnije

05.08.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh