« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
A NE ;)

Je li crveno meso stvarno loše?

U posljednjem su pregledu autori došli do drugačijeg zaključka promatranjem dviju vrsta skupina

Ipak je OK ;)
Ipak je OK ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

meso

,

crveno meso

Većina postojećih savjeta o prehrani predlaže smanjenje konzumacije crvenog ili prerađenog mesa zbog povećanja kolesterola i mogućeg infarkta, najnovija istraživanja to demantiraju.

To tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Dalhousie u Halifaxu u Kanadi koji su proučili studiju španjolskog i poljskog Cochrane centra.

U posljednjem su pregledu autori došli do drugačijeg zaključka promatranjem dviju vrsta skupina. Jednoj skupini se pomagalo da promijene svoju prehranu, kao što je konzumacija manje mesa, dok drugi nisu ništa mijenjali. Potom su usporedili zdravlje obje skupine. 

>> Crveno meso opasno je po zdravlje? >>

Takva su istraživanja najbolja, ali su skupa i teška za provesti. Prema procjenama, samo je oko pet posto kvalitetnih istraživanja nasumičnih ispitivanja. Mnogo se češće rade istraživanja koja samo promatraju što ljudi jedu. Takva istraživanja mogu dati pogrešne zaključke.

Bradley Johnston sa Sveučilišta Dalhousie u Halifaxu u Kanadi i njegovi kolege prvo su pregledali sve prethodne promatračke studije proučavajući zdravstvene utjecaje konzumacije crvenog ili prerađenog mesa. Oni su ukazivali na jako mali štetni efekt koji prouzrokuje smrt, srčane bolesti i rak.

>> Crveno meso sadrži štetni šećer? >>

Potom su odvojeno pregledali 12 nasumičnih ispitivanja i utvrdili su da postoji malo ili nimalo zdravstvene koristi za ljude koji su smanjili unos crvenog ili prerađenog mesa. Na temelju tih saznanja, autori su objasnili kako ljudi mogu normalno nastaviti konzumirati meso. Ipak, dodali su kako bi neki mogli promijeniti prehranu zbog dobrobiti životinja ili zbog okoliša, piše Newscientist.

>> Crveno meso - adut u borbi protiv umora >>

"Ono što se ne kaže je da možemo kršiti smjernice i početi jesti dvostruko više mesa. Ali crveno meso tri puta tjedno nije problem", rekla je Duane Mellor, glasnogovornica britanske dijetetske asocijacije.

30.06.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh