« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Leglo bakterija

Je li čistiti kuhinjsku spužvicu dobra ideja?

Najpoznatiji od tih trikova su iskuhavanje i zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Ali koliko je sve to zapravo korisno?

Bacite i uzmite novu, to je recept za sigurnost
Bacite i uzmite novu, to je recept za sigurnost (Arhiva)
Više o

bakterije

,

čišćenje

,

kuhinjska spužva

Kuhinjske spužvice pravo su leglo bakterija s obzirom na to što su sve prošle. Koliko god ih prali i skidali s njih prljavšinu poput ostataka hrane, još uvijek nam ostaje misliti na onaj nevidljivi dio- bakterije. No već ste vjerojatno čuli za neke od trikova koji 'garantiraju' da će ih očistiti sa spužvice. 

Najpoznatiji od tih trikova su iskuhavanje i zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici. Ali koliko je sve to zapravo korisno?

Najnovije istraživanje, objavljeno na Nature.com, dokazalo je da su ta dva načina 'čišćenja' zapravo najopasnija. Razlog tomu je taj da spužvice koje se često dezinficiraju (iskuhavanjem ili u mikrovalnoj pećnici) sadrže samo još više opasnih bakterija.

"Dezinficiranje iskuhavanjem i zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici može smanjiti količinu bakterija na kuhinjskim spužvicama, pa se može smatrati korisnim načinom čišćenja", govore autori istraživanja. "Ipak, naši su podaci dokazali da često dezinficirane spužvice nisu sadržavale ništa manje bakterija od onih koje nisu tretirane na isti način. I ne samo to, takva vrsta čišćenja samo je povećala broj nekih opasnih bakterija. Otporne bakterije prežive proces dezinfekcije i brzo se razmnožavaju pa u kratkom vremenskom razdoblju nadoknade dio koji se uništio."

Drugim riječima, što češće pokušavali dezinficirati svoje spužvice, time će 'pametnije' bakterije postati i brže će se razmnožavati. Na prosječnoj kuhinjskoj spužvici skriva se 5x10^10 bakterija i to na samo jednom kubičnom centimetru. 

Koje je onda najbolje rješenje?

Ono najjednostavnije: baciti spužvicu nakon svaka dva tjedna korištenja i zaboravite na mikrovalnu pećnicu.

Piše: Andrea Holi
01.08.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh