« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NIJE DUGO TREBALO

Je li Avatar plagijat ruskih ZF romana iz šezdesetih?

James Cameron se brani da je scenarij pisao još 1994. godine i da ga nije temeljio ni na jednoj knjizi ni filmu

(Getty Images)
Više o

Avatar trailer

,

Avatar film

,

James Cameron

,

Arkady Strugatsky

,

Boris Strugatsky

Avatar bi mogao postati najuspješnijim filmom u povijesti kinematografije, a kada se radi o nečem tako velikom, afere, skandali i kontroverze su neizbježni.

Najsvježiji primjer je izjava kako je priča Avatara ustvari ukradena. Redatelj James Cameron vjerojatno će se morati suočiti s takvim optužbama, no slične stvari su se događale i kad je na scenu došao Terminator odnosno Titanic. Filmaš se branio izjavivši da je oko 80 stranica priče napisao još 1994. Tvrdi da se nije ugledao ni na jednu knjigu ni film. No, u Rusiji postoji serijal knjiga čiji se sadržaj vrlo sličan Avatarovom? Radi li se o pukoj slučajnosti ili krađi?

Ruski mediji, naročito Komsomlskaya Pravda i Novaya Gazeta, pisali su o tome kako je lako moguće da je Cameron preuzeo priču iz deset romana koje su još šezdesetih napisali braća  Arkady i Boris Strugatsky. Prema pisanju tih medija, braća su smislila ime Pandora i planetu s predivnom prirodom i klimom. Na njoj obitavaju stanovnici imena Nave (Na'vi u Avataru).

Zasad nije bilo službenih komentara iz 20th Century Foxa koji distribuira film. Boris Strugatsky, koji danas ima 76 godina, rekao je za Guardian da ne vjeruje kako je Cameron ukrao njegovu priču. Ti romani su satira o komunizmi i KGB-u. No, optužbe za krađu ne dolaze samo iz Rusije. Iz SAD-a proširila se priča da je izvorna ideja preuzeta iz romana Poula Andersona iz 1957. pod nazivom „Call me Joe" o mladiću paraplegičaru koji nastoji kontrolirati strani planet preko domorodaca.

Ništa spektakularno, sličan slučaj zbio se i s Danom Brownom i „Da Vincijevim kodom". Ipak, teško je objasniti kako Cameron koristi gotovo identična imena kao i braća Strugatsky. Boris (Arkady je umro 1991.) zasad ne razmišlja o tužbi ni savjetovanjem s odvjetnicima. Bilo kako bilo, Avatar je dosegnuo zaradu od 1,3 milijarde dolara, a rekord koji drži Titanic (također ga je režirao Cameron) od 1,8 milijardi više se uopće ne čini nedostižnim.
16.01.2010. 10:47:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh