« Glazba
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
NAJAVE

Jazz orkestar HRT-a svira Toshiko Akiyoshi

Koncert Jazz orkestra HRT-a posvećen glazbi Toshiko Akiyoshi, održat će se u srijedu 10. veljače, bez publike, uz prijenos uživo na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Toshiko Akiyoshi
Toshiko Akiyoshi (Arhiva)
Više o

koncert

,

Jazz orkestar HRT

,

Toshiko Akiyoshi

Zbog mjera predostrožnosti nakon potresa krajem prošle godine, Jazz orkestar HRT-a svoj novi koncert, posvećen glazbi Toshiko Akiyoshi, seli iz Dvorane Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Studio Anton Marti na Hrvatskoj radioteleviziji.

Stoga se i održava s tjedan dana odgode, u srijedu 10. veljače, i ovaj put nažalost bez publike, u skladu s poštivanjem epidemioloških mjera, no uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija i televizijsko snimanje. 

Cjelovečernjim programom posvećenim glazbi Toshiko Akiyoshi, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja, Mirona Hausera, odaje počast toj legendarnoj japansko-američkoj jazz pijanistici, skladateljici, aranžerki i voditeljici big bandova.

Rođena 1929. godine, obilježila je svjetsku jazz scenu jedinstvenim pijanističkim stilom ukorijenjenim u bebopu, sjajnim vodstvom big bandova te skladateljskim i aranžerskim rukopisom širokog stilskog raspona u kojemu nerijetko spaja japanske teme s jazz idiomima.

Odrasla je u Kini, a jazz je otkrila kao tinejdžerka kada se, nakon Drugog svjetskog rata, s roditeljima vratila u Japan. Od 1952. vodila je vlastiti jazz sastav, a zahvaljujući preporuci Oscara Petersona, 1956. stigla je u SAD i upisala se na Berklee School of Music u Bostonu.

Tri godine poslije preselila se u New York u čijim je klubovima stekla reputaciju energične bebop klaviristice. Sredinom 1960-ih ponovno je boravila u Japanu, da bi sedamdesete godine obilježilo njezino posvećivanje vlastitoj glazbi izuzetne originalnosti. Osnovala je Toshiko Akiyoshi Jazz Orchestra u Los Angelesu, koji će poslije djelovati i u New Yorku, u bliskoj suradnji sa saksofonistom i flautistom Lewom Tabackinom.

Orkestar je 1983. uspješno nastupio u Carnegie Hallu u sklopu Kool Jazz Festivala, a Toshiko Akiyoshi s njim je snimila više od 20 albuma.

Bila je 14 puta nominirana za Grammy, primila je brojne nagrade u Japanu, među kojima i Orden Izlazećeg sunca, treće najviše državno odlikovanje Japana, a 2007. dodijeljena joj je prestižna titula Jazz Master američke Nacionalne zaklade za umjetnost.

06.02.2021. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh