« Život
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NO SMOKING

Javnim službenicima u Belgiji ukida se čik pauza

Svi zaposlenici koji žele pušiti moraju registrirati svoj izlazak i ulazak u zgradu u kojoj rade, a vrijeme provedeno na pušenju odbija se od radnog vremena

Fotografija vijesti
Više o

zabrana pušenja

,

pušenje na javnim mjestima

,

kazne pušačima

Loše vijesti za sve one koji vole zapaliti za vrijeme radnog vremena stižu iz južne belgijske regije Valonije, piše Hina. Naime, zaposlenicima javnih službi u toj pokrajini svo vrijeme koje provedu izvan ureda zbog pušenja oduzimat će se od ukupnog radnog vremena.

Svi zaposlenici, njih 18.000 u valonijskoj administraciji, koji žele pušiti moraju registrirati svoj izlazak i ulazak u zgradu u kojoj rade, a vrijeme provedeno na pušenju odbija se od radnog vremena.

"Šokiran sam, od kolovoza moramo registrirati izlazak radi pušenja. Moramo pravdati izlazak na nekoliko minuta i prijaviti da smo izišli radi pušenja. Svi su šokirani, čak i moji kolege nepušači. Neki su počeli pušiti skrivajući se", rekao je za Le Soir jedan zaposlenik, čije ime nije objavljeno.

Ovoga je ljeta uprava javnih službi u Valoniji poslala pismo svim ravnateljima i zatražila od njih obveznu registraciju izlazaka na pušačku stanku.

Sindikati su najavili da će tražiti od uprave javnih službi da razmotri ovu odluku, čak i ako u njoj nema ništa nelegalno.

"To nije pravi put. Hoćemo li sutra kažnjavati nekoga koji uzme nekoliko minuta da popije kavu ili ode na zahod. To je stigmatizacija pušača i nije najbolji način za borbu protiv pušenja", izjavio je predstavnik sindikata Xavier Lorent, dodajući da tu ima i elemenata diskriminacije.

"Oni koji rade vani, poput ljudi zaduženih za održavanje cesta ili koji paze na šume, mogu pušiti kad im se prohtije. Pušenje spada u osobne slobode i ništa ne dokazuje da je netko manje produktivan ako puši", ističe Lorent.

03.10.2011. 17:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh