Metro-portal.hr

objavljeno 03.10.2011. 17:11:00
NO SMOKING

Javnim službenicima u Belgiji ukida se čik pauza

Svi zaposlenici koji žele pušiti moraju registrirati svoj izlazak i ulazak u zgradu u kojoj rade, a vrijeme provedeno na pušenju odbija se od radnog vremena

Fotografija vijesti

Loše vijesti za sve one koji vole zapaliti za vrijeme radnog vremena stižu iz južne belgijske regije Valonije, piše Hina. Naime, zaposlenicima javnih službi u toj pokrajini svo vrijeme koje provedu izvan ureda zbog pušenja oduzimat će se od ukupnog radnog vremena.

Svi zaposlenici, njih 18.000 u valonijskoj administraciji, koji žele pušiti moraju registrirati svoj izlazak i ulazak u zgradu u kojoj rade, a vrijeme provedeno na pušenju odbija se od radnog vremena.

"Šokiran sam, od kolovoza moramo registrirati izlazak radi pušenja. Moramo pravdati izlazak na nekoliko minuta i prijaviti da smo izišli radi pušenja. Svi su šokirani, čak i moji kolege nepušači. Neki su počeli pušiti skrivajući se", rekao je za Le Soir jedan zaposlenik, čije ime nije objavljeno.

Ovoga je ljeta uprava javnih službi u Valoniji poslala pismo svim ravnateljima i zatražila od njih obveznu registraciju izlazaka na pušačku stanku.

Sindikati su najavili da će tražiti od uprave javnih službi da razmotri ovu odluku, čak i ako u njoj nema ništa nelegalno.

"To nije pravi put. Hoćemo li sutra kažnjavati nekoga koji uzme nekoliko minuta da popije kavu ili ode na zahod. To je stigmatizacija pušača i nije najbolji način za borbu protiv pušenja", izjavio je predstavnik sindikata Xavier Lorent, dodajući da tu ima i elemenata diskriminacije.

"Oni koji rade vani, poput ljudi zaduženih za održavanje cesta ili koji paze na šume, mogu pušiti kad im se prohtije. Pušenje spada u osobne slobode i ništa ne dokazuje da je netko manje produktivan ako puši", ističe Lorent.

03.10.2011. 17:11:00
http://metro-portal.hr/javim-sluzbenicima-u-belgiji-ukida-se-cik-pauza/63938/