« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
VELIKI DAN

JAR slavi 93. rođendan Nelsona Mandele

Očekuje se da će ikona borbe protiv aparthejda provesti dan sa svojom obitelji u svom rodnom selu Qunuu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nelson Mandela

,

rođendan

,

JAR

Južnoafrička Republika slavi u ponedjeljak 93. rođendan bivšeg predsjednika Nelsona Mandele, a njegova je zaklada pozvala građane na 67 minuta društveno korisnog rada kako bi se na taj način obilježilo 67 godina koje je posvetio političkoj borbi, javlja BBC.

Očekuje se da će ikona borbe protiv aparthejda provesti dan sa svojom obitelji u svom rodnom selu Qunuu.

Milijuni školske djece istodobno su mu otpjevali posebnu rođendansku pjesmu koja je komponirana za njegov 93. rođendan.

Mandela, junak za mnoge u JAR-u i diljem svijeta zbog njegove dugotrajne borbe protiv bjelačke manjinske vlasti, čini se dosta slab otkako se povukao iz javnog života 2004. Ima cjelodnevnu medicinsku skrb u svom domu otkako je otpušten iz bolnice u siječnju gdje se liječio od akutne respiratorne infekcije.

Zaklada Nelsona Mandele, koju podržava glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, priopćila je da želi da njegov rođendan bude inspiracija ljudima da pomognu učiniti svijet boljim mjestom. "Ako je čovjek mogao posvetiti 67 godina svog života tome da čini dobro za svijet, zamislite što bi mi mogli postići ako svatko posveti tome samo 67 minuta svog vremena", rekao je čelnik zaklade Said Achmat Dangor.

Južnoafričke tvrtke, dobrotvorne organizacije i slavne osobe objavile su svoje planove za društveno koristan rad. Glavni tajnik UN-a pozvao je ljude širom svijeta da učine isto jer je to "najbolji način na koji možemo zahvaliti Nelsonu Mandeli na njegovu radu".

18.07.2011. 12:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh