« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
OPROSTI ZA IMPERIJALIZAM

Japanski premijer ispričao se azijskim zemljama

Povodom obljetnice japanske predaje u II. svjetskom ratu, japanski državni vrh ispričao se zbog nanesenih stradanja

(Getty Images)
Više o

Japan

,

Drugi svjetski rat

,

Taro Aso

,

isprika

Japanski premijer Taro Aso na ceremoniji obilježavanja 64. godišnjice japanske ratne predaje u subotu je , zajedno s članovima oko 4.800 obitelji, odao počast sunarodnjacima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu. U njemu je život izgubilo 2,3 milijuna japanskih vojnika i 800 tisuća civila.

"Naša je zemlja nanijela ogromnu štetu i patnje mnogim zemljama, a posebice ljudima u Aziji. Kao predstavnik japanskog naroda izražavam kajanje i duboko žaljenje zbog žrtava", rekao je Aso u govoru koji je izravno prenosila televizija. Istaknuo je da Japan više nikada neće ponoviti takvo što.

Ceremoniji su nazočili car Akihito i njegova supruga Michiko. Car Akihito, čiji je otac Hirohito objavio japansku predaju 15. kolovoza 1945. godine, izjavio kako se nada da Japan više nikada neće voditi rat. "Žalim za onima koji su poginuli u ratu i molim se za mir u svijetu i daljnji razvoj Japana", rekao je 75-godišnji car.

Taro Aso nije posjetio kontroverzni hram Yakusuni u kojem je odana počast svim japanskim vojnicima poginulima u ratovima od 1800. do 1945. godine, uključujući i osuđenim ratnim zločincima. Bivši premijer Yunichiro Koizumi je za vrijeme obnašanja dužnosti od 2001. do 2006. svake godine posjećivao taj hram, što je izazivalo veliko nezadovoljstvo vlasti u Kini i Južnoj Koreji koje ga smatraju simbolom japanskog militarizma.

Izvor: Hina

15.08.2009. 16:18:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh