« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
NASTAVAK MISTERIJE

Arctic Sea još uvijek izgubljen

Nestanak broda s 15 članova posade i 1,8 milijuna dolara vrijednim teretom još nije riješen

(Corbis)
Više o

otmica broda

,

nestanak broda

,

Arctic Sea

,

Kaperverdski otoci

,

Biskajski zaljev

Teretni brod Artcic Sea nosivosti 4.000 tona koji plovi pod malteškom zastavom s ruskom posadom od 15 članova, a prevozio je drvo u vrijednosti od 1,8 milijuna dolara, zadnji je put viđen pri izlasku iz La Manchea 28. srpnja. Brod je iz Finske putovao u Alžir, gdje je trebao stići 4. kolovoza. Tijekom plovidbe Baltičkim morem 24. srpnja posada je prijavila da se na brod ukrcalo desetak naoružanih muškaraca, ali su ga navodno napustili 12 sati kasnije.

Vlasnik broda u subotu je potvrdio kako kontakt s izgubljenim plovilom još uvijek nije uspostavljen.

"Ponovno sam čuo mnogo nagađanja, ali nažalost to ponovno nije točno", rekao je Victor Matvejev, direktor Solchart Managementa. Matvejev je opovrgnuo informacije da je signal broda uhvaćen u Biskajskom zaljevu.

Ruski pomorski portal Sovfrakht objavio je da je sustav za lociranje brodova uhvatio signal broda oko 8:30 GMT u subotu u Biskajskom zaljevu. Signal je nestao za oko sat vremena. Francuska mornarica objavila je međutim da je riječ o signalima triju manjih ruskih ratnih brodova koji su u tranzitu francuskim vodama na putu prema Baltičkom moru.

Francuska vojnoobavještajna služba smatra da se brod najvjerojatnije nalazi u vodama kod Kapverdskog otočja. U tom se smjeru uputio jedan ruski ratni brod, objavila je Sirpa. Vlasti na Kapverdskim otocima u petak su objavile kako vjeruju da se brod nalazi 400 nautičkih milja od otoka Sao Vicente, no ruski veleposlanik na tim otocima Aleksandar Karpušin rekao je da to nije službeno potvrđeno.

Izvor: Hina

15.08.2009. 15:52:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh