« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
GLASNO NE

Japanci prosvjeduju protiv nuklearnih elektrana

"Zaustavite nuklearke! Više nikada Fukushima!", odzvanjalo je ulicama Tokija na skupu koji su organizirale antinuklearne udruge

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

prosvjed

,

Tokio

,

Fukushima Daiichi

Deseci tisuća prosvjednika izašli su u ponedjeljak na ulice Tokija pod geslom "Više nikada Fukushima", tražeći "prekid rada nuklearnih centrala", nešto više od šest mjeseci nakon nuklearne katastrofe, javlja Hina.

Šezdesetak tisuća ljudi, po procjeni organizatora, okupilo se na najvećem skupu od 11. ožujka, kada su potres magnitude 9 i golemi cunami uzrokovali kvar centrale Fukushime Daiichi (220 km sjeveroistočno od Tokija) i veliko curenje radijacije.

"Zaustavite nuklearke! Više nikada Fukushima!", uzvikivali su prosvjednici okupljeni blizu svetišta Meiji, u središtu prijestolnice, po velikoj žegi.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kenzaburo Oe obratio se okupljenima riječima: "Neki kažu da se bez nuklearne energije ne može, ali to je laž. Nuklearnu energiju uvijek prate razaranje i žrtve".

U prosvjedu koji su organizirale antinuklearne udruge sudjelovali su i stanovnici s područja oko centrale koji su morali otići iz svoga doma.

Novi japanski premijer Yoshihiko Noda obećao je da će do ljeta 2012. objaviti novu energetsku politiku u kojoj će se udio nuklearne energije smanjiti u korist obnovljive energije.

19.09.2011. 15:01:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh