« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PRIRODA

Olujno nevrijeme paraliziralo Austriju i Italiju

Olujno nevrijeme izazvalo je brojne štete i poremetilo promet u zapadnoj Austriji i Italiji

Nevrijeme je noćas poharalo i Istru
Više o

nevrijeme

,

Tornado

,

Italija

,

snijeg

,

Austrija

Olujno nevrijeme izazvalo je brojne štete i poremetilo promet u zapadnoj Austriji te Italiji gdje su četiri osobe poginule tijekom vikenda, objavile su u ponedjeljak vlasti i prometna poduzeća dviju zemalja, a prenijele agencije.

Nagao pad temperature u zapadnoj je Austriji od prošle noći donio snježni kaos te izazvao velike poremećaje u prometu. Željeznički promet blokirala su srušena stabla, autoceste razmočeni snijeg, a na planinskim cestama već je proglašena obveza zimske opreme i lanaca, javlja agencija APA.

No hladnoća i rani snijeg nisu pogodili samo više predjele. Četiri dana prije službenog početka jeseni snijeg pada u Innsbrucku i Salzburgu izazivajući prometni kolaps.

Željeznički promet gotovo je paraliziran, a od autocesta posebno su pogođene Brennerska i Tauernska. U Tirolu je više od 3500 kućanstava u ponedjeljak ostalo bez struje zbog oštećenja koja su snijeg i srušena stabla izazvali na dalekovodima.

Na sjeveru Italije u nedjelju su četiri osobe izgubile život: dva alpinista iz Genove, njemačka državljanka u prometnoj nesreći u planinama te četrdesetgodišnjak iz Milana pogođen gromom.

Više od 80 udara groma zabilježeno je na sjeveru Italije u samo 24 sata, što je šestina godišnjeg prosjeka, prenosi agencija AFP.

Pozivajući se na gradske vlasti, AFP javlja da je u glavnome gradu Italije nekoliko postaja podzemne željeznice bilo poplavljeno i zato zatvoreno noću na ponedjeljak, a jutros su još dvije ostale zatvorene.

U Palermu je tornado bio tako snažan da je dignuo u zrak "falcon 2002", koji je bio na pisti u zračnoj luci Falcone-Borsellino, dok je u morskoj luci vjetar potopio jedan brod i prekinuo trajektni prijevoz.

Na sjeveru Italije u pokrajini Trentino-Alto Adigeu zbog snježnih oborina zatvoreni su prijevoji Stelvio, Govio, Rombo, Erbe i Pennes.

Zbog sjevernoatlantskog poremećaja Italija je od subote snažno pogođena nevremenom, a taj se poremećaj od nedjelje postupno premješta prema jugu.

19.09.2011. 16:41:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh