Japanci poludjeli za pekačem kruha od riže
POGLEDAJTE VIDEO - Gopan samelje rižu, umijesi tijesto, ostavi ga da se diže i ispeče kruh
Kućni pekač kruha koji melje rižu u brašno i peče rižin kruh postao je toliki hit u Japanu da je samo tri tjedna od početka prodaje proizvođač privremeno prestao primati narudžbe.
Unatoč prilično visokoj cijeni od pedeset tisuća jena, što je oko 3.300 kuna, tvrtka Sanyo Electric Co objavila je kako će do kraja mjeseca biti 58 tisuća narudžbi za pekač kruha Gopan, a toliko je bilo predviđeno do kraja ožujka iduće godine.
Analitičar Hisao Nagayama pripisuje toliki interes promjeni prehrambenih navika, Japanci se okreću zapadnjačkoj hrani, a zbog posla nemaju vremena kuhati rižu pa potrošnja riže opada.
"Kruh je lako jesti, a ukusan je. No rižu Japanci jedu već tisućljećima pa nam taj novi kruh odgovara na razini DNK", rekao je. U pekač se stavlja oprana riža i ostali sastojci i upali se. Sve ostalo Gopan, čije je ime kombinacija japanskih riječi "riža" i "kruh", radi sam. Samelje rižu, umijesi tijesto, ostavi ga da se diže i ispeče kruh.
Očekuje se da Sanyo u travnju iduće godine ponovno počne primati narudžbe za Gopan.(hina/metro-portal)
Novi komentar