« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
slušaj i uči

Japanci poludjeli za Obaminim govorima

Iako se na inauguraciji nije proslavio oratorskim umijećem, Obama je ipak hit

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Obama govori Japan

,

Obama Asahi Press

Izdavačka kuća Asahi Press objavila je sabrane govore američkog predsjednika Baracka Obame u engleskom originalu s japanskim prijevodom i od studenoga prodala više od 420.000 primjeraka, što je uspjeh koji ta izdavačka kuća nije ostvarila od 1991. godine.

Asahi Press potkraj siječnja planira objaviti Obamin inauguracijski govor uz japanski prijevod i CD snimku, ali fenomenu Obama nisu odoljeli ni drugi japanski izdavači.

Izdavačka kuća Goma-Books objavila je u srijedu inauguracijski govor na engleskom jeziku s japanskim prijevodom uz priložene CD i DVD te je već primila 400.000 predbilježbi za kupnju.

Yoko Kayaba, profesorica engleskog iz pokrajine Sendai, koristi se Obaminim govorima na satu kako bi učenicima dočarala snagu "oratorskog umijeća".

Dvojezična izdanja u Japanu najradije kupuju poslovni ljudi koji žele iz profesionalnih razloga poboljšati znanje enegleskog jezika, no Obamine govore kupuje četiri do pet puta više klijenata.

Svaka knjiga koja se proda u više od 100 tisuća primjeraka u Japanu se smatra uspješnom, a publikacije na stranim jezicima rijetko premašuju nakladu od 20 tisuća.(hina/metro-portal)

28.01.2009. 14:56:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh