« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
8.2 PETAFLOPSA

Japanci napravili superračunalo brzo kao milijun kućnih

Sa ovim su računalom, koje ima čak 70.000 procesora, Japanci za tri puta nadmašili dosad najbrže računalo na svijetu

Japansko superračunalo ima 70.000 procesora
Japansko superračunalo ima 70.000 procesora (Youtube)
Više o

superračunalo

Novo japansko superračunalo svrgnulo je s trona najbržeg dosadašnjeg prvaka iz Kine i time prekinulo njegovu šestomjesečnu vladavinu. Superračunalo K, koje je osmislio japanski div Fujitsu, brzo je poput milijun spojenih kućnih računala te je čak 3 puta snažnije od svojeg prethodnika na broju jedan ove prestižne ljestvice.

Ovaj je računalni monstrum radi na 8.2 petaflopsa, što znači da je sposoban za izvođenje 8 kvadrilijuna operacija u sekundi. Kvadrilijun je jedinica koju slijedi 15 nula.

Prethodno najbrže računalo na svijetu bio je kineski Tianhe-1A, koji je radio brzinom 2.5 petaflopsa i koji je najavio kineske ambicije kao nove tehnološke i gospodarske sile.

Novo je japansko računalo brže od svojih 5 najbližih pratitelja zajedno i predstavlja golemi korak naprijed u razvoju ove tehnologije. Japan se ovim računalom, čija se cijena razvitka procjenjuje na 1.2 milijardu američkih dolara, ponovo vratio na vrh liste najbržih računala nakon što je s njega izbivao punih sedam godina.

K se sastoji od 70,000 procesora i struja koja se troši za njegovo napajanje bila bi dostatna za 10.000 kućanstava, što je oko 6 milijuna funti troškova energije godišnje.

Kako ne bi sve ostalo na pukom pokazivanju snage, Japanci će ovo superračunalo koristiti za razvoj i proučavanje klimatskih promjena, meteorologije, medicine i za prevenciju posljedica od elementarnih nepogoda, pridonoseći na taj način stvaranju prosperitetnog i sigurnijeg svijeta.

Među prvih 10 najbržih računala na svijetu nalazi se 5 američkih, dva kineska, dva iz Japana i jedan iz Francuske.

21.06.2011. 14:51:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh