« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AUSTRALIJA UPOZORAVA:

Japan mora prestati loviti kitove

Ako se ne dogovorimo diplomatskim putem, dopustite mi da kažem kako ćemo ići na Međunarodni sud pravde, izjavio je australski premijer

(Shutterstock)
Više o

Kevin Rudd

,

kit

,

lov na kitove

,

Japan kitovi

Japan mora prestati s izlovom kitova ako se ne želi naći na međunarodnome sudu, upozorio je u petak australski premijer Kevin Rudd, dan uoči dolaska japanskog ministra vanjskih poslova u Australiju.

Rudd je kazao da će Canberra "surađivati s Japancima kako bi putem pregovora broj ulovljenih kitova pao na ništicu". "Ako se ne dogovorimo diplomatskim putem, dopustite mi da kažem kako ćemo ići na Međunarodni sud pravde", istaknuo je u razgovoru za Channel 7.

Ultimatum se događa dan uoči posjeta japanskog ministra vanjskih poslova Katsuyje Okade. Australija održava dobre gospodarske veze s Tokijem, najvećim tržištem za izvoz svojih proizvoda, s trgovinskom razmjenom koja je lani iznosila 49 milijarda američkih dolara.

Australski premijer je kazao da njegova zemlja ima snimke o godišnjoj ekspediciji japanskih kitolovaca kod Južnog pola koji, unatoč moratoriju na komercijalni izlov iz 1986., i dalje love pozivajući se na svoju "kulturnu tradiciju". (hina/metro-portal)

19.02.2010. 12:58:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh