« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NASA

2011. nastavila trend natprosječno toplih godina

Prvih jedanaest godina 21. stoljeća bilo je znatno toplije od prosjeka za sredinu ili kraj prošlog stoljeća

Fotografija vijesti
Više o

globalno zatopljenje

,

NASA

,

rekordne temperature

Godina iza nas po prosječnim je temperaturama bila deveta najtoplija u povijesti otkako se redovito mjeri vrijeme, čime je nastavljen trend globalnog zatopljenja prema kojemu je devet od deset najtoplijih godina zabilježeno nakon 2000. godine, javlja Hina.

Prosječna temperatura površine Zemlje prošle je godine bila 0,51 stupanj Celzijusa viša od prosjeka za sredinu 20. stoljeća, objavio je NASA-in Institut za svemirske studije Goddard, koji obavlja mjerenja od 1880. godine.

Prvih jedanaest godina 21. stoljeća bilo je znatno toplije od prosjeka za sredinu ili kraj prošlog stoljeća, rekao je direktor instituta James Hansen. Jedina godina iz 20. stoljeća koja se nalazi među deset najtoplijih je 1998. godina.

U NASA-inoj izjavi navodi se da su sadašnje visoke temperature uglavnom posljedica sve većih koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi, osobito ugljikova dioksida.

Ugljikov dioksid emitira se raznim ljudskim aktivnostima, od proizvodnje struje u termoelektranama na ugljen, do vožnje automobila pogonjenih motorima na fosilna goriva.

Sadašnje razine ugljikova dioksida u atmosferi premašile su 390 dijelova na milijun (ppm), u usporedbi s 285 ppm 1880. i 315 ppm 1960. godine.

20.01.2012. 12:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh