« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
IDEJA

Japan bez nuklearki do 2030. godine

Japanski premijer Yoshihiko Noda mogao bi donijeti tu odluku već ovog vikenda, na skupu posvećenom donošenju nove energetske politik

Katastrofa u Fukushimi samo je ubrzala odluku
Katastrofa u Fukushimi samo je ubrzala odluku (Wikipedia)
Više o

Japan

,

nuklearna energija

,

Fukushima Daiichi

Japanska vlada uskoro će objaviti da će do 2030. odustati od korištenja nuklearne energije, pišu u srijedu japanski mediji, osamnaest mjeseci nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi.

Japanski premijer Yoshihiko Noda mogao bi donijeti tu odluku već ovog vikenda, na skupu posvećenom donošenju nove energetske politike koja mora povesti računa o posljedicama katastrofe, ističe list Mainichi Shimbun pozivajući se na izvore u vladi.

Ako se Japan odluči za napuštanje nuklearne energije pridružit će se zemljama koje su se za tu strategiju opredijelile nakon Fukushime. Tako je Njemačka odlučila da će do 2022. zatvoriti svojih 17 reaktora, a Švicarska do 2034. planira postupno ugasiti svojih pet reaktora.

Premda se japanska odluka odnosi na dulje razdoblje nego njemački plan, njezini će razmjeri biti veći s obzirom da je Japan do potresa i tsunamija 11. ožujka 2011. u kojima je oštećena nuklearna centrala Fukushima imao barem 54 reaktora (danas ih ima 50).

No samo su dva reaktora danas u pogonu. Drugi su ugašeni, bilo zbog potresa, bilo zbog dodatnih mjera sigurnosti koje vlasti zahtijevaju nakon Fukushime.

Katastrofa u Fukushimi, najteža te vrste nakon Černobila u Ukrajini 1986. uzrokovala je tešku krizu u nuklearnom sektoru u svijetu, ali svejedno nije uništila tu industriju.

Francuska i Velika Britanija odlučile su proizvesti novu generaciju reaktora, Sjedinjene Države su prvi put nakon nesreće u Otoku triju milja 1979. u Pennsylvaniji odobrile gradnju novih reaktora, a Kina i Indija planiraju u godinama koje dolaze graditi desetke reaktora.

12.09.2012. 13:12:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh