« Svijet
objavljeno prije 15 godina
MINISTAR FINANCIJA:

Bosna i Hercegovina ne može bez MMF-a

Bez stand by aranžmana proračunski deficit federacije uskoro će narasti do 20 ili 30 posto BDP-a što bi prouzročilo slom sustava

Više o

MMF

,

BiH

,

stand by aranžman

,

finacijski slom

,

Dragan Vrankić

Ministar financija BiH Dragan Vrankić danas je upozorio kako stabilnost financijskog sustava federacije ovisi o dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom i teško se može očuvati bez njihovog stand by aranžmana. Nakon sastanka s predstavnicima entitetskih vlada, središnje banke BiH te najjačih komercijalnih banaka u zemlji, ministar je izjavio kako dogovor o novom stand-by aranžmanu s MMF-om nije propao, ali kako namjera vlade BiH da odustane od rezanja socijalnih davanja dovode u pitanje provedbu ranije postignutog dogovora.

Vlasti Federacije BiH će, ukoliko žele nastaviti pregovore i dobiti stand by aranžman od MMF-a, morati osigurati 10-postotno smanjenje socijalnih davanja koja na godišnjoj razini trenutno iznose oko 165 milijuna eura. BiH je od MMF-a trebala u trogodišnjem razdoblju dobiti 1,2 milijarde eura no odgoda provedbe stand by aranžmana dovest će u pitanje taj iznos. Prošloga tjedna članovi udruga razvojačenih pripadnika Armije BiH i članova obitelji poginulih u ratu, prosvjedima su od federalne vlade 'iznudili' obećanje da njihova primanja neće biti smanjena.

Ministar Vrankić to je ocijenio kao krajnje neprimjeren pritisak, upozorivši kako se nasiljem ne mogu promijeniti činjenice poput one da samo 16 posto ukupnog broja korisnika socijalnih naknada spada u kategoriju stvarno ugroženih, dok ih čak 25 posto spada u kategoriju bogatih.

Guverner središnje banke BiH također je upozorio kako na sudbinu stand by aranžmana čeka i šest najjačih komercijalnih banaka koje posluju u zemlji i regiji. S bankama-maticama iz Austrije, odnosno Italije koje imaju ogranke u BiH i regiji (UniCredit, Reiffeisen, Intesa i Hypo Banka), u ponedjeljak je načelno dogovoreno da ne povlače kapital iz federacije te da osiguraju nastavak dodatnih novčanih plasmana. Guverner ističe kako taj dogovor smatra veoma važnim jer bi povlačenje bilo koje od tih velikih banaka s tržišta BiH vjerojatno imalo posljedice za cijelu regiju i domino učinak nesagledivih razmjera.

Ministar Vrankić je konstatirao kako duboko griješe oni koji misle da BiH može i bez MMF-a jer će bez stand by aranžmana proračunski deficit sa sadašnjih 8,5 posto uskoro narasti na 20 ili čak 30 posto BDP-a što će sustav dovesti do potpunog sloma.

Izvor: Hina

24.06.2009. 16:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh