« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SLOVENIJA

Janša i njegova stranka skeptični oko Rehnova prijedloga

Lider najjače slovenske oporbene stranke začuđen je prijedlogom jer on uglavnom prihvaća hrvatska stajališta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

EU

,

Slovenija

,

Europska komisija

,

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

ulazak u EU

,

Slovenska demokratska stranka

,

Samuel Žbogar

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

,

Miro Petek

,

Jože Jerovšek

Bivši slovenski premijer, a sada čelnik najjače oporbene stranke Janez Janša u utorak je izrazio skepsu u pogledu prihvaćanja prijedloga za rješenje graničnog spora što ga je Hrvatskoj i Sloveniji ponudio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Janša je u izjavi za Slovensku televiziju rekao da ga čudi prijedlog koji je uglavnom prihvatio hrvatska stajališta, premda je Slovenija članica Europske unije i uključena u sve njezine strukture, a uz ostalo u Europskoj komisiji ima i "svog povjerenika". Slovenac Janez Potočnik u sadašnjem sastavu Europske komisija obnaša dužnost povjerenika za znanost i istraživanja.

Janša je uoči sutrašnjeg sastanka svih političkih stranaka s premijerom Borutom Pahorom na kojemu će se govoriti i o slovenskim primjedbama na Rehnov prijedlog, rekao da je iznenađen prijedlogom koji se pojavio u javnosti te da se nada kako će Slovenija u njemu moći ostvariti svoje dopune.

Janšina stranka, Slovenska demokratska stranka, u utorak je zbog "curenja informacija" o Rehnovu prijedlogu u slovenske medije proteklih dana najavila da bi mogla tražiti odgodu rasprave o Rehnovu prijedlogu u parlamentarnom odboru za vanjsku politiku čije se sazivanje očekivalo u petak, a do kojega treba doći prije nego što Slovenije uputi odgovor i svoje primjedbe na Rehnov prijedlog u Bruxelles.

Zastupnici spomenutog odbora Miro Petek i Jože Jerovšek koji su članovi vanjskopolitičkog odbora u utorak su u izjavi protestirali protiv "doziranog" puštanja informacija u javnost njihovim curenjem u medije, optuživši za to vladine izvore.

"Kako zastupnici ne bi bili manipulirani i pogrešno informirani informacijama koje su tendenciozno puštene u medije, pozivamo ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da prije predviđene parlamentarne rasprave na odboru u petak pravodobni i u pismenoj formi informira zastupnike o vladinoj analizi Rehnove inicijative i mišljenjima pravnih stručnjaka. Samo će tako biti omogućeno kvalitetno odlučivanje koje će zaštititi slovenske nacionalne interese", naveli su parlamentarni zastupnici Janšine stranke, uz tvrdnju da će, ne osiguraju li im se prave informacije za odlučivanje, tražiti da se sjednica odbora odgodi jer se informacijama o stajalištu slovenskih pravnika u pogledu Rehnove inicijative manipulira u medijima, kako bi se diskreditirala oporba.

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je ovih dana da će na sutrašnjem sastanku sa svim parlamentarnim strankama nastojati postići što širi politički konsenzus u Sloveniji o Rehnovu zadnjem prijedlogu i eventualnim slovenskim amandmanima na ponuđeni tekst, kako bi slovenski odgovor Europskoj komisiji imao jaču političku težinu, te izjavio da će za to odlučivanje biti potrebno dodatno vrijeme. Pahor je najavio da će u četvrtak o Rehnovu prijedlogu odlučivati vlada na redovnoj tjednoj sjednici nakon čega bi u petak o slovenskim stajalištima na vanjskopolitičkom odboru bile dodatno konzultirane sve parlamentarne stranke.

Najava najjače oporbene stranke da će zbog nedostatka pravih informacija možda tražiti odgodu zasjedanja odbora moglo bi značiti da će slovenskoj vladi biti potrebno više vremena za odgovor Rehnu koji je Pahor inače najavio za idući tjedan. (hina/metro-portal)

05.05.2009. 22:38:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh